U trendu

Pobeda „opasnog“ Trampa – katastrofa, tragedija…

Izborna pobeda republikanskog kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa šokirala je svetske medije, koji ishod američkih izbora danas opisuju kao „katastrofalan, „tragičan“ i „ponižavajući“, a novoizabranog predsednika čak i kao „opasnog“, prenosi AFP.

Tako britanski „Gardijan“ piše da su „SAD izabrale svog najopasnijeg lidera, te da postoji mnogo razloga za strah“.

„Američki narod je zakoračio u ambis. Novoizabrani predsednik je nestabilni licemer, seksualni predator i kompulsivni lažov. Od njega se sve može očekivati“, navodi londonski list.

Nemački „Zidojče cajtung“ ocenjuje da preizborna kampanja u SAD „nije bila kampanja, već nacionalna kriza, a završila se najgorom mogućom katastrofom – Donald Tramp je postao predsednik SAD i nezamislivo je postalo realnost“.

Francuski „Liberasion“ ishod američkih izbora opisuje kao „trampokalipsu, šok i udar groma, ali i vrtoglavicu na pomisao da će se Tramp raspakovati u Beloj kući za jedva dva i po meseca“.

„Vodeća svetska sila je od sada u rukama krajnje desnice. Pedeset odsto Amerikanaca je glasalo s punom svešću o jednom rasističkom, lažljivom, seksističkom, vulgarnom kandidatu punom mržnje“, navodi pariski list.

Još jedan francuski dnevnik, „Mond“, piše da je, viđeno iz Pariza, Trampova pobeda, posle Bregzita, dodatno upozorenje i da je u svetu koji je otvoren ovim izborima sve moguće – čak i da jedna ekstremistička partija dođe na vlast.

Nemački TAZ o Trampovoj pobedi piše kao o „pobedi horor-klovnova“, a njegov poziv na ujedinjenje zemlje tumači kao poziv potlačenima da mu se bezuslovno potčine.

U sličnom tonu Trampovu pobedu komentariše i nemački „Špigel“, koji navodi da je „prostački populizam trijumfovao nad zdravim razumom“ i izražava nadu da će američki politički sistem biti dovoljno jak da ograniči predsednikove fantazije o svemoći mada, kako zaključuje, „za to nema garancije“.

Nešto blaže je reagovala italijanska „Stampa“, koja ocenjuje da Trampova pobeda potvrđuje vitalnost američke demokratije, koja je spsobna da se sama preobražava.

Ipak, i italijanski dnevnik upozorava da Trampova pobeda donosi kako unutar, tako i izvan SAD, ogromnu neizvesnost s obzirom na nepredvidivost pobednika, uz zaključak da Tramp mora da objasni šta namerava da radi.

Australijski „Ejdž“ predviđa da će novi predsednik SAD objaviti ekonomski rat Kini i doneti ogromnu finansijsku nestabilnost.

Vest o pobedniku predsedničkih izbora u SAD meksička „Kornika del Hoj“ opisuje kao „lošu po Meksiko, kao i po svet“.

Američki „Njujorker“ dan posle izbora piše o „američkoj tragediji“.

(Tanjug)

2 komentara
  1. Mujica Karamahmudovuć

    Crveni banksterski mediji u Masonsko-komunističkoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj – pišu protiv Trampa. Skoro da čovek pomisli – da im je vlasnik isti čovek.:)

  2. Louis Krstic

    Na kraju će se pokazati da je to bio najbolji izbor od svega što se moglo poželeti, kako za samu USA tako i za svet. Šta ljudi znaju šta je dobro za njih? Nije li Sveti Pavle rekao; „Molite se braćo, ali jedino Sveti Duh zna šta vama treba!“ Zato pamet u glavu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike