U trendu

Pobeda Trampa – šamar američkim medijima: Proglasili pobednika unapred

Oslanjajući se na ankete i istraživanja javnog mnjenja, televizijske mreže počele su izveštavanja o izborima s jedva prikrivenim ocenama da će pobediti kandidatkinja Hilari Klinton.

Preokret i iznenađenja obeležili su izbornu noć u SAD, a pobeda Donalda Trampa na izborima za američkog predsednika bila je još jedna lekcija analitičarima i novinarima da ne donose prerane zaključke, piše agencija Asošejted pres.

Oslanjajući se na ankete i istraživanja javnog mnjenja, televizijske mreže počele su izveštavanja o izborima s jedva prikrivenim ocenama da će pobediti kandidatkinja demokrata Hilari Klinton, sve dok nisu videli prve stvarne rezultate glasanja koji su pokazivali drugačije.

Dramu tokom izborne večeri pratile su desetine miliona Amerikanaca. Rezultati nisu bili poznati ni kada je prošla ponoć, ali su tada mnogi televizijski izveštači promenili priču i počeli da govori da je veoma verovatno da će pobediti Tramp.

Konačan rezultat izbora bio je stroga lekcija za anketare, od kojih su samo malobrojni predvideli Trampovu pobedu, kao i za medijske urednike i holivudske zvezde, koje su gotovo jednoglasno stale uz Hilari Klinton.

„Sedim ovde iznenadjena činjenicom da smo bili iznenadjeni ovim, u kampanji punoj iznenadjenja“, izjavila je novinarka Ej-Bi-Sija Sesilija Vega.

Analitičari su govorili o neočekivanoj snazi Trampa u seoskim oblastima, a urednik na televiziji Em-Es-En-Bi-Si Brajan Vilijams ukazaon je na neuspeh prognozera da uzmu u obzir koliko je bilo znakova na travnjacima koje Amerikanci postavljaju u svojim dvorištima, a koji u bili s imenom Trampa, nasuprot znakovima s imenom demokratske kandidatkinje.

„Ovo je revolt nezaštićene klase protiv zaštićene klase elite“, ocenila je politička komentatorka Foks njuza Monika Krouli.

Popularni blog „upshot“ na vebsajtu Njujork tajmsa, koji je merio koliko svaki kandidat ima šanse da pobedi, u utorak je Hilari Klinton davao 86 odsto šansi, a do večeri je za Trampa predvidjao skoro sigurnu pobedu.

Televizijske mreže tokom izveštavanja o izborima praktično nisu uopšte razmatrali mogućnost da Hilari Klinton izgubi izbore.

Iako televizije nisu objavljivale da je Hilari Klinton u utorak popodne, prema istraživanjima, vodila u svih sedam ključnih država, teško je bilo ne primetiti ta predvidjanja u izveštavajima novinara, navodi AP.

Novinarka Foksa je u intervjuu malo posle 14 časova postavila Trampu četiri pitanja o tome šta će uraditi ako izgubi.

Pomoćnik Republikanskog nacionalnog komiteta Šon Spajser izjavio je da će Tramp dobiti više glasova elektora nego oba protivnika Baraka Obame, a republikanski anketar Ed Rolins rekao je u 15 časova da će biti potrebno čudo da Tramp pobedi.

Dopisnica Si-En-Ena Brajana Kilar koja je pratila kampanju Hilari Klinton rekla je malo posle 17 časova da su u njenom štabu sigurni u pobedu.

Pet sati kasnije, ona je mogla da vidi zapanjena lica u izbornom štabu demokratske kandidatkinje, a raspoloženje se promenilo i nekoliko ulica dalje, u izbornom štabu Donalda Trampa.

Čak i pre zatvaranja birališta bilo je upozorenja da se ne donose preuranjeni zaključci.

„Molim vas, imajte na umu, izlazne ankete se mogu okrenuti brže nego perje u tornadu“, rekao je bivši voditelj televizije Si-Bi-Es Den Rader.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar