U trendu

Pobjeda: Knežević ne može da bude saslušan video linkom

PODGORICA – Zahtev odbrane predsednika Atlas Grupe da njihov branjenik, Duško Kežević, bude saslušan putem video linka je neprihvatljiv, piše podgorička Pobjeda pozivajući se na sagovornike iz Specijalnog tužilaštva Crne Gore.

Knežević, koga Crna Gora potražuje zbog više krivičnih dela finansijskih malverzacija nalazi se u Londonu i britanski je državljanin.

S obzirom na to da Knežević ima status optuženog, a u Britaniji je slobodan građanin, zahtev njegovih advokata nije prihvatljiv, piše podgorički dnevnik.

Iz Specijalnog tužilaštva su za Pobjedu podsetili da je za Kneževićem raspisana poternica i da mu je određen pritvor.

Stoga je neprihvatljivo i pravno nemoguće njegovo sedočenje video-linkom, reklis u pravni stručnjaci.

Objasnili su, preneo je portal RTCG, da video-linkom mogu biti saslušani svedoci, veštaci i zaštićeni svedoci, ali ne i osoba koja je pod istragom Specijalnog tužilaštva zbog sumnje da je počinila krivično delo stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca i utaja poreza i doprinosa.

Sagovornici Pobjede objašnjavaju i da je drugi predlog odbrane o saslušanju zamolnim putem preko nadležnih državnih organa Velike Britanije neprihvatljiv, s obzirom na to da je Knežević u toj državi slobodan građanin, a u Crnoj Gori ima status okrivljenog i za njim je raspisana poternica.

Kako su istakli, tužilac nema zakonsku obavezu da na taj način saslušava Kneževića, dodajući da bi, u suprotnom, svi koji su nedostupni organima gonjenja mogli da traže saslušanje video-linkom ili zamolnim putem, što je takođe neprihvatljivo.

Taj zahtev odbrane bio bi prihvatljiv jedino u slučaju da je Knežević uhapšen ili da mu je određen pritvor u Velikoj Britaniji. To bi značilo da je postupljeno po zahtevu crnogorskih vlasti.

Tada bi, kako su kazali, tužilac i odbrana mogli da pođu i saslušaju ga – imali bi mogućnost da postavljaju pitanja, a okrivljeni bi mogao da se upozna sa navodima iz optužnog akta ili iz naredbe za sprovođenje istrage.

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je četiri istrage protiv Kneževića zbog više krivičnih dela i to stvaranje kriminalne organizacije, utaja poreza i pranje novca.

Knežević je ranije rekao za crnogorske i medije u regionu da mu je cilj rušenje šefa crnogorske države i vladajućeg DPS Mila Đukanovića, kojeg smatra šefom „kriminalne hobotnice u Crnoj Gori“, te da za to ima mnoštvo dokaza u papiru i video i audio materijalu.

On je uveren da će u toj svoj nameri uspeti.

Prve video-zapise iz kojih se vidi da je finansirao Đukanovićev DPS u izbornim kampanja Knežević već objavio javnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.