U trendu

Pobuna sudija u Vrhovnom sudu Poljske, u EP žestoka kritika premijera Moravjeckog

Predsednica Vrhovnog suda Poljske Malgožata Gersdorf, po sili novog kontroverznog zakona prinudno poslata u penziju iako joj Ustav Poljske garantuje mandat do 2020. godine, pobunila se i došla je danas kao još nekoliko sudija na posao, insistirajući da obični zakoni iz seta pravosudne reforme poljskih vladajućih konzervativca ne mogu da menjaju Ustav Poljske koji štiti sudije od samovolje političara. 

„Rok trajanja funkcije prvog predsednika Vrhovnog suda preciziran je u Ustavu. On ne podleže raspravama i zakonskim izmenama, pošto je definisan u osnovnom pravnom aktu zemlje“, kazala je Gersdorf na konferenciji za novinare sa sudijom Juzefom Ivulskim koga je odredila da vrši njenu dužnost prvog predsednika Vrhovnog suda dok je ona na odmoru.

Hiljade Poljaka protestovale su sinoć u Varšavi i drugim velikim poljskim gradovima zbog novog zakona koji na silu penzioniše sve sudije Vrhovnog suda koji napune 65 godina, njih 27 od 72 koliko sud ima. Zakon daje mogućnost sudijama da zatraže da im nastavak funkcije odobri predsednik Poljske Andžej Duda, što mu omogućava da ne produži funkciju sudijama koje nisu poslušne pristalice vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog.

Stotine Poljaka prenoćile su ispred zgrade Vrhovnog suda u Varšavi i dočekale jutros zajedno s političarima poljske opozicije Malgožatu Gersdorof aplauzima i skandiranjem „Ustav“, „slobodni sudovi“ uz uzdignute primerke Ustava Poljske u rukama.

„Nisam ovde zbog politike, došla sam da branim pravo“, kazala je pobunjena predsednica Vrhovnog suda koja je juče posle sastanka s predsednikom Dudom odbacila njegovu tvrdnju da je po sili zakona od danas u penziji.

Pokušaj konzervativaca da posle Ustavnog suda, javnih medija pa opštih sudova sada pod kontrolu stavi i Vrhovni sud, terajući 40 odsto sudija preti ozbiljnim haosom, jer deo sudija odbija da se povinuje tom zakonu, pozivajući se na Ustav tako da kao u Ustavnom sudu mogu da se pojave i dvojica sudija na istoj funkciji.

„Nije isključeno da to smera ka tome. Svedoči o tome deklaracija dela sudija Vrhovnog suda o gospodji Gersdorf. Ali, ne verujem da će ta akcija uspeti. Ubedjen sam da će u dugoročnoj perspektivi pretrpeti sramotni poraz. Zakoni važe za sve, bez izuzetka“, kazao je Jaroslav Kačinjski u intervjuu za provladin nedeljnik Gazeta polska.

Žestoke kritike reforme pravosudja i sada konkretno Zakona o Vrhovnom sudu zbog mogućnosti koje je otvorio za političke čistke sudija morao je danas u Evropskom parlamentu da odbija poljski premijer Mateuš Moravjecki.

„Poljska je ponosna zemlja. Molim da nam ne delite lekcije kako da upravljamo našim institucijama. Mi savršeno dobro znamo kako“, kazao je danas Moravjecki u debati u Evropskom parlamentu.

Evroposlanike Moravjecki je nastojao da ubedi da se reformom pravosudja Poljska bori proti ostataka komunističkog totalitarnog režima.

„Ne znam da li znate da su sudije 80-tih godina u vreme vanrednog stanja osudjivali moje saborce na po 10 godina zatvora. Da li znate da te iste sudije iz vremena vanrednog stanja sada vi branite jer su u Vrhovnog sudu“, rekao je Moravjecki.

U Vrhovnom sudu ima još sudija iz doba totalitarne Poljske, ali posle nekoliko talasa verifikacija nema više nijednog koji su donosili sramne presude i terali Poljake koji su su usprotivili komunističkom režimu u zatvore. 

Paradoksalno, jedno od lica reforme pravosudja sada je poslanik konzervativaca, nekadašnji tužilac u vreme vanrednog stanja 1981. godine, podsetili su poljski mediji. 

„Mnogim našim prijateljima i partnerima iz Zapadne Evrope teško je da razumeju poljsku stvarnost, srednjoevropsku stvarnost, jer niste živeli 50 godina pod komunistima a imali ste sreću da budete na dobroj strani gvozdene zavese“, kazao je Moravjecki.

Zbog reforme Ustavnog suda kojom je i započela reforma pravosudja i celog seta zakona koji je usledio, Evropska komisija je pokrenula protiv Poljske proceduru provere valjanosti pravne države i u decembru prvi put u istoriji primenila „nuklearnu“ opciju člana 7 Lisabonskog sporazuma, po kome članica koja krši osnovne vrednosti EU može da ostane bez prava glasa.

Evropska komisija je je ove sedmice počela porceduru da Poljsku zbog prinudnog penzionisanja oko 40 odsto sudije Vrhovnog suda tuži Sudu EU u Luksemburgu, koji privremenom merom može da stavi van snage sporni zakon a ako bi Poljska ignorisala presudu prete joj novčane kazne.

Protiv prinudnog penzionisanja sudija u Vrhovnom sudu po zakonu zbog koga je Evropska komisija pokrenula proceduru u ponedeljak i sprema se da tuži Poljsku Sudu EU, pobunila se neočekivano i provladina opozicija iz stranke Kukiz 15.

Lider stranke, roker Pavel Kukiz obavestio je danas da njegova stranka podnosi parlamentu zakon kojim se kao sudije prinudno u penziju teraju i svi poslanici i senatori parlamenta koji napune 65 godina.

„Ako prema Pravu i Pravdi sudije nakon 65. godine života ne treba da sude, da li poslanici i senatori u tim godinama treba da donose zakone?“, pitao je Kukiz na Tviteru.

Stranka Kukiz 15 poslala je u parlament predlogizmene zakona po kojima bi, isto kao sudije Vrhovnog suda, svaki poslanik koji napuni 65. godina po morao u penziju a ako bi želeo da nastavi mandat, morao bi da pošalje potvrdu o dobrom zdravlju i molbu Državnoj izbornoj komisiji da mu dopusti da ga i dalje obavlja, najduže još dva puta na po četiri godine.

Prva žrtva tih izmena bio bi lider konzervativaca Kačinjski koji je poslanik i u penziji.

Poslanik stranke Kukiz Jakub Kaleša kazao je poljskoj agenciji PAP da tim svojim apsurdnim predlogom žele da podsete poljske vlasti da ako silom penzionišu i smenjuju sudije koje u pravnoj državi političari ne bi smeli, da onda isto tako može da se donese mera i protiv poslanika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar