U trendu

Pobuna u „Amazonu“: Nismo roboti, gazdi zarađujemo milijarde, a on ne bi izdržao smenu s nama

Smene od 12 sati, tri puta više povređenih radnika nego u skladištima drugih kompanija, stalne pretnje otkazom, norme koje je gotovo nemoguće ispuniti, samo su deo razloga zbog kojih je više od 600 radnika „Amazona“ potpisalo peticiju za poboljšanje uslova rada.
„Amazon“ je tokom novogodišnjih i božićnih praznika ostvario najbolje poslovne rezultate u istoriji, pa mu je prihod u poslednjem tromesečju 2019. bio čak 87 milijardi dolara, od čega je kao profit na računu vlasnika Džefa Bezosa završilo 12,8 milijardi, piše Gardijan.

Jedan od zaposlenih u „Amazonovom“ ogromnom skladištu u Njujorku je Huan Espinoza. On je jedan od radnika koji kažu da su zadate norme nemoguće.

„Radim kao dizaličar u skladištu i moj zadatak je da podignem i prevezem 400 paketa u jednom satu. Nisam to mogao da izdržim. Ja sam čovek, nisam robot“, ispričao je Espinoza.

Njegova koleginica Rina Kamings kaže da je svake nedelje imala po tri smene od po 12 sati. I ona se žali da su norme nemoguće, jer je njen posao da pregleda i skenira 1.800 paketa dnevno, odnosno 30 u minuti. Rajmond Velez svedoči da mu je norma bila da zapakuje 700 paketa na sat.

„Amazon“ nadzire svoje zaposlene kako bi bio siguran da su ostvarili norme, a ukoliko ih ne dostignu, uz pomoć računara automatski im se šalje upozorenje.

„Svi smo svesni da nas prate računari kako bi kompanija bila sigurna da radimo najbrže što možemo. Ako algoritam izračuna da je između dva paketa prošlo više vremena nego što je predviđeno, računar to odmah beleži i dobijamo otkaz. Sigurni smo da vlasnik „Amazona“ nikada ne bi uspeo da izdrži jednu celu smenu u skladištu svoje kompanije“, ispričali su radnici.

Njih 600 potpisalo je peticiju kojom traže bolje uslove rada, između ostalog i jednu pauzu od 30 minuta, umesto dve po 15, jer im toliko vremena treba da odu do prostorije za odmor. Takođe, zahtevaju i bolji prevoz do skladišta, ali i veće bezbednosne mere, zbog velikog broja povreda na radu.

„Kad je objavljen izveštaj o velikom broju povređenih u našoj kompaniji, uprava je reagovala tako što je postavila monitore na kojima piše kako je bezbednost prioritet. Sve drugo je ostalo isto kao i do tad“, ispričala je Rina Kamings.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.