U trendu

Pobuna u Vašingtonu – vreme da Republikanci preispitaju šta su radili

Pobuna u američkom Kapitolu u Vašingtonu nudi novi, možda i konačni trenutak preispitivanja za Republikansku stranku (GOP) koja je provela veći deo protekla dva meseca podstičući lažne tvrdnje predsednika Donalda Trampa da mu je na ukradena pobeda na izborima u novembru.

Pobuna u Kapitolu bila je zapanjujuća i predvidiva, a rezultat je toga što je Republikanska stranka više puta omogućila destruktivno ponašanje Trampa.

Kada je Tramp 2016. bio predsednički kandidat, republikanski zvaničnici ignorisali su njegov poziv svojim pristalicama da „išutiraju“ njegove protivnike, demonstrante. Manje od godinu dana pošto je stupio na dužnost, čelnici GOP-a tvrdili su da je izvučeno iz konteksta to što je rekao da su na obe strane smrtonosnog napada belih suprematista bili „vrlo fini ljudi“ – i beli napadači i njihove žrtve.

Prošlog leta, većina partijskih lidera skrenula je pogled kada je Tramp stotine mirnih demonstranata nasilno uklonio sa skupa u blizini Bele kuće kako bi ispred jedne crkve mogao da fotografima pozira s Biblijom.

Ali nasilna opsada brda Kapitola nudi novi, i možda konačni trenutak za preispitivanje GOP. Uobičajeni izgovori stranke za Trampa – nije tipičan političar i nezainteresovan je da se prikloni čarima Vašingtona, nisu bili uspešni pred slikama rulje koja zauzima neke od najsvetijih prostora američke demokratije.

Ta stranka koja je tokom protekle četiri godine definisana lojalnošću prema Trampu, posle haosa u sredu je počela svoju „rekalibraciju“.

Jedan od najbližih Trampovih saveznika u Kongresu, senator GOP Lindzi Grejem iz Južne Karoline, rekao je da je „bilo dosta“.

Poslanica Nensi Mejs rekla je da su Trampova dostignuća tokom mandata „danas izbrisana“.

Trampov bivši vršilac dužnosti šefa kabineta Mik Malveni, sada specijalni izaslanik za Severnu Irsku, pridružio se sve većem broju zvaničnika administracije koji daju ostavke. „Ne mogu to više. Ne mogu da ostanem“, rekao je danas Malveni za CNBC. „Oni koji odluče da ostanu, a ja sam razgovarao s nekima od njih, odlučuju da ostanu jer brinu da bi predsednik mogao ubaciti nekoga goreg“.

Stefani Grišam, šefica kabineta prve dame Melanije Tramp i bivša sekretarka za štampu Bele kuće, podnela je ostavku. Zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Met Potinger, sekretar Bele kuće za društvene prilike Riki Najseta i zamenica sekretara za štampu Sara Metjuz takođe su podneli ostavke, kažu zvaničnici.

Da bi stranka napredovala, moraće da se pozabavi stvarnošću: Tramp je izgubio od novoizabranog predsednika Džozefa Bajdena za više od sedam miliona glasova i uz razliku u Izbornom kolegijumu od 306:232 elektorska glasa, što je rezultat koji je Kongres jutros potvrdio kada je završio sednicu prihvatajući sve glasove.

Tramp je priznao da se njegov mandat bliži kraju, ali ne i da je zapravo izgubio.

„Iako se totalno ne slažem s ishodom izbora i činjenice mi daju za pravo, ipak će doći do urednog prenosa vlasti 20. januara“, rekao je on nekoliko minuta pošto je Kongres potvrdio ishod novembarskog glasanja.

„Oduvek sam govorio da ćemo nastaviti našu borbu kako bismo osigurali da se računaju samo legalni glasovi. Iako je ovo kraj najveličanstvenijeg prvog mandata u predsedničkoj istoriji, to je samo početak naše borbe da Ameriku ponovo učinimo velikom!“ – poručio je Tramp.

Bivši republikanski predsednik, Džordž Buš, opisao je upad rulje nasilnika kao „mučan i srceparajuć prizor“. Odbio je da prozove Trampa ili njegove saveznike, ali smisao je bio jasan kada je Buš rekao da su opsadu „izveli ljudi čije su strasti rasplamsane lažima i lažnim nadama“.

Poslanica Liz Čejni ​​iz Vajominga, najviša republikanska predstavnica u Predstavničkom domu i ćerka Bušovog potpredsednika, bila je mnogo direktnija u intervjuu za Foks Njuz.

„Nema sumnje da je predsednik formirao tu rulju. Predsednik je podstakao rulju“, rekla je Čejni, „On je potpalio vatru“.

Buš i Čejni ​​su već bili u manjoj grupi republikanskih zvaničnika spremnih da ponekad osude Trampovo nečuveno ponašanje. Ali ogromna većina GOP bila je daleko rezervisanija, željna da uz sebe zadrži bazu Trampovih vatrenih pristalica.

Ipak, čvrstina Trampovog zahvata kojom je držao svoju stranku, izgleda da je donekle oslabila kada su se članovi Kongresa u sredu uveče vratili na Kapitol, posle nekoliko sati skrivanja na sigurnim mestima pošto su evakuisani. Pre njihovog odlaska, nekolicina republikanskih senatora i više od 100 republikanskih poslanika Predstavničkog doma trebalo je da se usprotivi glasanju kojim se potvrđuje Bajdenova pobeda.

Bio je to potez koji su predvodili senatori Ted Kruz iz Teksasa i Džoš Holi iz Misurija, svaki sa svojim predsedničkim ambicijama 2024. godine. Oni su ignorisali prigovor lidera većine u Senatu, Miča Mekonela koji je upozorio da će američka demokratija „ući u spiralu smrti“ ako Kongres na njihov predlog bude odbio rezultate izbora po državama.

Kada su, međutim, u sredu uveče nastavili raspravu, već je bilo isparilo mnogo energije koja se ranije nakupila iza namere za ulaganje reublikanski prigovora na izborni rezultat koji je pobedu doneo demokrati. Nekoliko republikanaca je sasvim odustalo od svojih prigovora. Holi i Kruz to nisu učinili, ali su ublažili argumente.

Holi je osudio nasilje u Kongresu, ali je zatražio istragu o „nepravilnostima i prevari“ na izborima. Ranije u sredu, list iz njegovog rodnog grada, „Kanzas siti star“, objavio je uvodnik s optužbom da su Holiju „krvave ruke“ jer podržava lažne Trampove tvrdnje.

Drugi republikanci bili su očigledno više zabrinuti zbog nasilja na Kapitolu i događaja koji su im prethodili.

„Ja sam uz vas“ – tvitovala je bivša saradnica Bele kuće Alisa Fara i dodala: „Ali treba da me čujete: izbori NISU ukradeni. Izgubili smo ih“.

Džeferson Tomas, koji je vodio Trampovu kampanju u Koloradu, izrazio je žaljenje pre svega zbog svog pridruživanja Trampovom timu, nazvavši događaje u sredu „sramotom za našu zemlju“.

„To nije ono što sam ikada zamišljao kada sam se prijavio za Trampov tim. Da sam tada znao da će se ovako završiti, nikada mu se ne bih pridružio“, napisao je na Tviteru.

Iako je bilo očiglednih pukotina u Trampovom zahvatu kojim je držao Republikansku stranku, njegovi najžešći kritičari su bili iz skupa već poznatih oponenata.

Trampov bivši sekretar za odbranu, Džim Matis, koji je prošle godine predsednika nazvao „pretnjom po Ustav“, opisao je nasilni napad na Kapitol kao „pokušaj da se američka demokratija potčini vladavini bande“ koju je „podstakao Tramp“.

„Njegovu zloupotrebu mesta predsednika za uništavanje poverenja u naše izbore i za trovanje naših sugrađana, omogućili su pseudopolitički lideri koji će biti zlopamćeni kao sraman primer kukavičluka“, rekao je Matis.

Entoni Skaramuči koji je 2017. godine kratko bio na mestu Trampovog direktora Bele kuće za komunikacije, često je oštro govorio o Trampu. Ali on je u sredu izneo najoštriju ocenu onih koji su u Republikanskoj stgranci omogućili delovanje Trampa.

„Republikanskim izabranim zvaničnicima koji i dalje podržavaju Trampa, treba suditi zajedno s njim zbog izdaje“, tvitovao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar