U trendu

Pobunjenici na jugu Sirije javili da su propali pregovori s Rusima

Pobunjenici na jugu Sirije objavili su danas da su propali pregovori sa Rusima, saveznicima sirijskih vlasti, o sudbini pobunjeničkih zona u južnoj sirijskoj oblasti Deri, koja je na meti ofanzive  provladinih snaga.

„Neuspeh pregovora s ruskim neprijateljem“, napisala je na svom Tviter nalogu grupa koja okuplja različite frakcije pobunjenika na jugu Sirije. 

Portparol te grupe Ibrahim al Dažbavi rekao je za Frans pres da „pregovori nisu doveli ni do kakvih rezultata“ i dodao da nikakav novi datum za nastavak pregovora nije odredjen.

Rusi i pobunjenici razgovaral su juče i danas o postizanju dogovora za južnu oblast Dera, gde su sirijske vlasti pokrenule ofanzivu 19. juna.

Vojna operacija omogućila je snagama sirijskog predsednika Bašara al Asada da preuzmu velike delove provincije Dera i izazvala ogroman broj raseljenih iz te oblasti.

Pobunjenici su danas vodili drugi dan razgovore s ruskim oficirima oko mirovnog sporazuma u južnoj Siriji prema kome bi trebalo da polože oružje i dozvole ruskoj vojnoj policiji da udje u gradove pod kontrolom pobunjenika.

Portparol pobunjenika Ibrahim Al Džabavi je rekao da su pobunjenici doneli za pregovarački sto njihov odgovor na spisak ruskih zahteva koji uključuju polaganje oružja i rešenje statusa pobunjenika u sporazumu kojim bi se okončale borbe.

Ruski zahtevi su prvo predati pobunjenicima u subotu, na šta su oni reagovali napuštanjem sastanka i ocenili ih kao ponižavajuće. Zatim je Jordan ubedio tim pobunjenika da se vrati za pregovarački sto, preneli su diplomatski izvori.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike