najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Počela istraga u slučaju velikog pranja novca u Panami

Danas je počela istraga povodom curenja miliona dokumenata koji razotkrivaju da su svetski bogataši, državnici, FIFA, 140 istaknutih političara, skrivali novac u poreskim oazama preko advokatske firme koja objavljivanje dokumenata „Panama papers” naziva „zločinom” i „napadom” na Panamu.

Istraga u kojoj učestvuje novinarski konzorcijum od 100 dnevnih listova odnosi se na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. i pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

Poreske vlasti u Australiji i Novom Zelandu počele su u ponedeljak istragu lokalnih klijenata koji su poslovali s firmom u Panami pošto je u nedelju procurelo 11,5 miliona dokumenata iz advokatske firme Mosak Fonseka.

Australijske poreske vlasti (Australian Tax Office, ATO) objavile su danas da istražuju više od 800 bogatih klijenta te advokatske kancelarije.

„Sada smo identifikovali više od 800 pojedinaca poreskih obveznika i povezali smo njih 120 s ofšor firmom u Hong Kongu”, objavio je australijski poreski biro.

Istragu su počele i poreske vlasti Novog Zelanda, potvrdio je za agenciju Rojters Džon Neš iz novozelandske agencije za međunarodne prihode ne navodeći broj pojedinaca ili društava koji su predmet istrage.

Agencija AFP prenosi da su se poreskom oazom preko panamske firme koristili brojni svetski lideri, prema dokumentima koji otkrivaju da je 140 političkih zvaničnika i istaknutih osoba u tome učestvovalo.

Među njima su osobe bliske ruskome predsedniku Vladimiru Putinu koji su prema dokumentima „zamračili” dve milijarde dolara.

„Putinovi saradnici lažirali su plaćanja, antidatirali su dokumente i tajno stekli uticaj nad ruskim medijima i ruskom automobilskom industrijom”, objavio je na svom portalu Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ).

Među dokumentima otkrivenim u nedelju navedeno je i ime ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, zatim oca aktuelnog britanskog premijera Dejvida Kamerona koji je umro, kao i zvaničnika bliskih bivšem venecuelanskom predsedniku Hugu Čavezu koji je umro 2013.

„Nikad nisam skrivao svoju imovinu”, tvrdi islandski premijer Sigmundur Dvid Gunalugson, osumnjičen da je sakrio milione dolara na britanskim Devičanskim ostrvima, prenosi AFP.

Visoki zvaničnici kineskog režima, među njima Denx Jiagui, suprug starije sestre kineskog predsednika Ksi Đipinga, kao i Li Ksjaolin, ćerka bivšeg kineskog premijera Li Penga takođe su sklanjali novac u poreske oaze preko panamske advokatske kancelarije, javio je AFP.

Godine 2009, kada je brat njegove žene bio član moćnog stalnog odbora Politbiroa Kineske komunističke partije, ali ne i predsednik, Deng je postao jedini deoničar dva „paravan” preduzeća na britanskim Devičanskim ostrvima, otkriva ICIJ.

U junu 2012. agencija Blumberg je otkrila je da Deng Điagui i njegova supruga poseduju više stotina miliona dolara u nekretninama i vrednosnim papirima.

Otkako je stupio na vlast krajem 2012, predsednik Ksi Đaoping ističe da mu je cilj iskoreniti korupciju.

Dokumenti ICIJ-a otkrivaju i da se ćerka bivšeg premijera Li Penga u vreme kada je bio na funkciji koristila uslugama zadužbine u Lihtenštajnu, koja je bila povezana sa firmom registrovanom na Devičanskim ostrvima.

I svet fudbala, već načet višemesečnim skandalom čelnika FIFA-e, takođe je upleten u poslovanje s panamskom poreskom oazom, pokazuju dokumenti. Četiri od 16 čelnika Međunarodne fudbalske federacije koristili su se ofšor firmama koje je osnovala advokatska kancelarija Mosak Fonseka.

I Mišel Platini navodno se koristio uslugama te avokatske firme, a dokumenti otkrivaju i dvadesetak imena fudbalskih zvezda među kojima su igrači Barselone, Real Madrida ili Mančester junajteda, a navodi se i ime Lionela Mesija.

Direktor i jedan od dvojice osnivača advokatske kancelarije Mosak Fonseka, Ramon Fonseka Mora je za AFP izjavio da je „objavljivanje pomenutih dokumenata „zločin”.

„To je napad na Panamu jer nekoliko zemalja ne ceni to što smo mi konkurentni kako bismo privukli preduzeća”, rekao je je 64-godišnji Fonseka.

Prema njegovim rečima „dva su načina gledanja na svet: prvi je da budeš konkurentan, a drugi da stvaraš poreze”, rekao je i objasnio „da postoji rat među zemalja koje su otvorene poput Paname i zemalja koje sve više oporezuju svoja preduzeća i građane”.

Ramon Fonseck je rekao da je njegova kancelarija oformila više od 240.000 firmi, a „velika većina” njih osnovana je „u legitimne svrhe”. Ističe da njegova advokatska kancelarija nije odgovorna za aktivnosti kompanija.

„Posvećeni smo stvaranju legalnih struktura koje prodaju svojim posrednicima kao što su banke, advokati, trustovi, a oni imaju svoje krajnje klijente koje mi ne poznajemo”, rekao je.

Direktor ICIJ-a Gerard Rajl je rekao da je ovo curenje dokumenata verovatno najveći udarac nanesen poreskim oazama.

„To otkriće pokazuje u kojoj su meri štetne prakse i kriminal duboko ukorenjeni u ofšor firme”, smatra Gabriel Cusman, ekonomista sa Berklija u Kaliforniji.

Dometi afere Panama Papers već sada se porede sa aferom Vikiliks, osnovanim 2006. koji se specijalizovao za objavljivanje tajnih dokumenata.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike