U trendu

Počela kampanja za prevremene parlamentarne izbore u Portugalu uz pandemijska ograničenja

Zvanični dvonedeljni period za kampanju za opšte izbore u Portugalu počeo je danas, ali zbog pandemije korona virusa odvijaće se bez velikih skupova obično povezanih sa kampanjom.

Izbori će biti održani dve godine pre roka pošto je parlament u novembru odbacio budžet za 2022. godinu manjinske socijalističke vlade i predsednik zemlje Marselo Rebele de Sousa sazvao je prevremene izbore.

Državni budžet je sada posebno važan, jer se u njemu odredjuje kako će biti potrošeno više milijardi evra pomoći Evropske unije za oporavak od pandemije.

Na izborima će biti izabrano 230 poslanika za republičku Skupštinu. Poslanici će glasati o tome ko će formirati vladu.

Socijalistička partija levog centra je na vlasti u Portugalu od 2015. godine predvodjena premijerom Antonijom Kostom, i najnovije ankete jednoglasno ukazuju da će Socijalisti osvojiti najviše glasova.

Oni bi medjutim ponovo mogli da imaju manje od proste većine što bi ih još jednom primoralo da traže podršku saveznika levog centra, Levog bloka i Portugalske komunističke stranke, da bi omogućili usvajanje zakona u parlamentu.

Glasovi te dve stranke pomogli su da zadrže Socijaliste na vlasti i stavile su u opoziciju drugu veliku stranku u zemlju, Socijaldemokratsku stranku desnog centra.

Na izborima bi moglo da se pokaže rast uticaja manjih partija uključujući i populističku stranku Čega (Dosta) koja je osvojila jedno mesto u parlamentu 2019. godine, ali bi ovog puta mogla uveliko da predje taj broj.

Oko 89 odsto od 10,3 miliona stanovnika u zemlji potpuno je vakcinisano protiv kovida-19 a više od 3,5 miliona ljudi dobilo je dodatne buster doze, medjutim broj novozaraženih od korona virusa poslednjih nedelja dostiže rekorde od oko 40.000 dnevno. Ministarstvo zdravlja prijavilo je 38.136 novih infekcija u subotu.

Pored rekordnog broja novozaraženih broj kovid pacijenata u bolnicama ostaje mnogo niži nego u prethodnim talasima zaraze, a Portugal poslednjih nedelja beleži oko 20 umrlih dnevno u proseku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.