London: Vučić bilateralno sa šefovima država i vlada

Foto: TyBoR/Pixabay.com

Premijer Srbije Aleksandar Vučić iskoristio je učešće na londonskoj donatorskoj konferenciji posvećenoj Siriji za niz bilateralnih susreta i razgovora sa nekima od oko 70 šefova država i vlada zemalja učesnica.

Predsednik srpske vlade razgovarao je tako pre početka konferencije u kongresnom centru Kraljica Elizabeta sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, kao i sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

Vučić se susreo i sa britanskim ministrom spoljnih poslova Filipom Hamondom.

Premijer je takođe razgovarao sa nizom svojih evropskih kolega, među kojima su premijer Estonije Taivi Rojvas, Češke Bohuslav Sobotka, Švedske Stefan Loeven i Luksemburga Gzavije Betel.

Vučićevi sagovornici bili su i lideri iz regiona, uključujući grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i slovenačkog – Miru Cerara.

Prema nekim najavama, premijer će se susresti i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali to još nije zvanično potvrđeno.

Predsednik Vlade Srbije obratiće se učesnicima konferencije oko 15.30 popodne.

Domaćini donatorske konferencijepod nazivom “Podrška Siriji i regionu 2016” su britanski premijer Dejvid Kameron, nemačka kancelarka Angela Merkel, norveška premijerka Erna Sulberg, kuvajtski emir šeik Sabah Al Ahmed Al Sabah i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Konferencija ima za cilj prikupljanje finansijskih sredstava za dugoročnu ekonomsku pomoć onima koji su raseljeni zbog sukoba u Siriji i podršku zemljama koje su primile migrante.

Očekuje se da bude prikupljeno oko sedam milijardi dolara.

Ban u Londonu pozvao na povratak za pregovarački sto

Iznenadno pojačano bomardovanje i vojna aktivnost u Siriji podrivaju mirovne razgovore o toj zemlji, izjavio je danas generalni sekretar Ujedinjnih nacija Ban Kimun, pozivajući na povratak za pregovarački sto.

Govoreći u Londonu na donatorskoj konferenciji posvećenoj Siriji koja se održava u kongresnom centru “Kraljica Elizabeta”, Ban je rekao da je veoma uznemiravajuće da se podrivaju inicijalni koraci postignuti tokom razgovora o Siriji nastavkom blokade isporučivanja humanitarne pomoći i iznenadnim pojačavanjem bombardovanja i vojne aktivnosti, preneo je Rojters.

On je naveo da naredne dane treba iskoristiti za povratak za pregovarački sto, a ne za ispunjavanje daljeg napredovanja na bojnom polju.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron založio se za političku tranziciju u Siriji, istakavši da je to “međutim, teško”.

“Dugoročno rešenje za krizu u Siriji može samo biti postignuto uz politčku tranziciju i mi moramo da nastavimo da radimo na tome, bez obzira koliko će biti teško”, rekao je Kameron.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da se složio tokom razgovora sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom o potrebi da se dozvoli pristup blokiranim područjima za isporučivanje humanitarne pomoći za obe strane.

“Jutros sam razgovarao sa (ruskim) minstrom spoljnih polsova Lavrovom (Sergejom). Mi smo razgovarali i složili se da je potrebno da razgovaramo o tome kako da sprovedemo prekid vatre i takođe, kako da postignemo pristup (za isporučivanje humanitarne pomoći) obema stranama”, rekao je Keri.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da Nemačka planira da izdvoji 2.3 milijarde evra za pomoć toj zemlji do 2018, a da će samo ove godine izdvojiti 1.1 miljarde evra.

Posrednik UN za Siriju Stefan de Mistura izjavio je sinoć u Ženevi da su mirovni pregovori o Siriji privremeno suspendovani i najavio da će biti nastavljeni 25. februara.

On je novinarima posle sastanka sa liderima sirijske opozicije kazao da to nije kraj, niti propast pregovora, već da ima još mnogo posla da se uradi.

Ova odluka doneta je samo dva dana pošto je Mistura otvorio prve razgovore za dve godine u cilju prekida petogodišnjeg rata u kome je poginulo više od 250.000 ljudi.

Počela konferencija o Siriji, Merkelova obećala 2.3 miljarde

U Londonu je počela donatorska konferencija posvećena Siriji a Nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je da Nemačka planira da izdvoji 2.3 milijarde evra za pomoć toj zemlji do 2018.

Nemačka će samo ove godine izdvojiti 1.1 miljarde rekla je Merkelova, prenosi Rojters.

Foto: kili21/Pixabay.com

Foto: kili21/Pixabay.com

I Premijer Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u kongresni centar “Kraljica Elizabeta” u središtu Londona gde se danas održava donatorska konferencija posvećena Siriji.

Domaćini donatorske konferencijepod nazivom “Podrška Siriji i regionu 2016” su britanski premijer Dejvid Kameron, nemačka kancelarka Angela Merkel, norveška premijerka Erna Sulberg, kuvajtski emir šeik Sabah Al Ahmed Al Sabah i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Najavljeno je učesće predstavnika više od 70 država, nevladinih organizcija.

Donatorska konferencija ima za cilj prikupljanje finansijskih sredstava za dugoročnu ekonomsku pomoć onima koji su raseljeni zbog sukoba u Siriji i podršku zemljama koje su primile migrante. Očekuje se da bude prikupljeno oko sedam milijardi dolara.

Inače, vlada Srbije je donela odluku da izdvoji 500.000 evra da se preko Unicefa dodeli za decu Sirije.

Kriza u Siriji traje gotovo pet godina, u sukobima je poginulo, prema procenama UN, 250.000 ljudi, ranjeno 1,2 miliona.

Humanitarna pomoć je potrebna za 13,5 miliona ljudi, gotovo polovina stanovništva je raseljena, samo u 2015. 1,2 miliona a broj sirijskih izbeglica trenutno iznosi 4,2 miliona.

(Tanjug)

Ostavite komentar