najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Počela sednica EP, na dnevnom redu rezolucija o Srebrenici

U Strazburu je danas počela plenarna sednica Evropskog parlamenta na kojoj će se glasati o nacrtu rezolucije o Srebrenici.

Predstavnici vodećih politickih grupa u EP juče su usaglasili nacrt rezolucije.

Rezolucija o Srebrenici uvedena je u dnevni red nakon što je predlog hrvatskog poslanika Ivana Jakovčičada da se ona donese ranije ovog meseca bio najpre odbačen, a zatim prihvaćen u vanrednoj proceduri.

U nacrtu koji je nastao usaglašavanjem predloga koji su juče podneli predstavnici sedam poslaničkih grupa (narodnjaci, socijalisti, liberali, zeleni, konzervativci i dve manje evroskeptične stranke) oštro se osuđuje zločin u Srebrenici, koji se u skladu sa presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde označava kao genocid.

Kao odgovorne za masovnu egzekuciju više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka iz Srebrenice, nacrt označava “snage bosanskih Srba pod komandom generala Ratka Mladića, uz učesće paravojnih i neregularnih jedinica.

“To je najveći ratni zločin koji se desio u Evropi nakon Drugog svetskog rata”, piše u predlogu rezolucije.

U usaglašenom tekstu se podseća da se oko 1. 200 Srebreničana još vode kao nestali, kao i da su na hiljade žena i dece deportovane, a mnoge žene su i silovane.

“Tragični događaji u Srebrenici su ostavili duboke emocionalne ožiljke i stvorili dugotrajne prepreke političkom pomirenju naroda Bosne i Hercegovine”, piše u tekstu.

Ističe se i suodgovornost UN, koje nisu ispunile mandat da zaštite stanovnike “zaštićenih zona”.

U predlogu rezolucije se najoštrije osuđuje  ne samo genocid u Srebrenici, nego i svi ostali zločini u ratu u bivšoj Jugoslaviji, a porodicama žrtava se upućuju izrazi saučesća.

“Evropski parlament najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici i svečano objavljuje da se tako jeziv zločin nikada ne sme ponoviti i da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se ne ponovi ; odbija se svako poricanje, relativizacija i neistinito tumačenje genocida”, ističe se se u dokumentu.

Od političkih lidera u BiH se zahteva da priznaju događaje iz prošlosti  i da zajedno rade da obezbede bolju budućnost svim građanima, a od susednih država , ali i verskih lidera, umetnika, radnika u kulturi i predstavnika civilnoj društva se traži da im u tome pomognu.

Parlament podvlači posvećenost Evropske unije evropskoj perpektivi i pridruživanju BiH i svih država Zapadnog Balkana i naglašava važnost regionalne saradnje u tom procesu.

“EP pdstiče razvoj obrazovnih i kulturnih programa koji promovišu razumevanje uzroka takvih zlodela, i podižu svest o potrebi održanja mira i promovišu ljudska prava i međuverka tolerancija” , kaže se na kraju, uz posebnu podršku “Majkama Srebrenice i  Žepe” na podizanju svesti građenju osnova za pomirenje.

(Tanjug)

2 komentara
  1. Alija Siroti

    Hoće li ove NVO dobiti koji € od evropske komisije, jer ova jednostrana propaganda je očigledna. Niko ne spomonje stradanje Srba i drugih nego samo muslimana.

  2. Krčko

    Smiješni su ujedno i jako pokvareni ovi Evropljani. Prvo zamute i dovedu do ratova gde se ubija i gine, a najviše ima nevinih žrtava, i posle oni, to jest ti isti koji su doveli do takvog ishoda, počnu da dezavujišu javnost nekim izmišljenim i politički obojenim deklaracijama! Stvarno uvrnuto! No, ništa novo od onih koji i mrze Srbe, odnosno pravoslavni narod: Englezi, Njemci, koji su kroz istoriju vojne doktrine pokazali koliki i kakvi su nam prijatelji. I ovo što Merkelova sad dolazi ništa drugo nije osim pritiska na naše “slabo” uvijeno uštirkane političare koji ne mogu da procene i shvate da je ovo sa Srbijom igra koju organizuju baš “prijatelji” iz te “demokratske” ravnopravne Evrope!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike