najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Počela sednica SB UN o Kosovu

U Savetu bezbednosti UN danas je nešto posle 16 sati počela sednica na kojoj će biti razmatran najnoviji izveštaj generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu, a na kojoj stavove Srbije zastupa šef diplomatije Ivica Dačić.

Ban Ki-mun je u izveštaju pozvao lidere u Beogradu i Prištini da nastave dijalog o normalizaciji odnosa, ali i da pritom pokažu spremnost na kompromis kako bi obezbedili brži završetak tog procesa u korist svih.

Izveštajem je obuhvaćen period od 16. aprila do 15. jula ove godine.

Kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, Ban je konstatovao da se u prakticnoj primeni postignutih dogovora nije mnogo odmaklo, ali napominje da su obe strane izrazile posvecenost nastavku dijaloga.

Dačić je juče izjavio da očekuje žustru raspravu.

On je istakao da Srbija insistira na formiranju Zajednice srpskih opština, kao i na regionalnom miru i stabilnosti, ali da ne može prihvatiti jednostrane akte, poput proglašenja nezavisnosti Kosova.

„Očekuje se jedna veoma žustra rasprava, pre svega sa predstavnicima Prištine. I ovoga puta će u ime Prištine biti njihov predstavnik ovde u SAD, Vljora Čitaku koja je poznata po tome da neprincipijelno i žustro, oštro od samog početka, napada Srbiju na svakoj sednici Saveta bezbednosti i ja ću se naravno svim sredstvima suprotstaviti jednoj takvoj retorici i logici,“ rekao je Dačić.

Srbija, kako je istakao, želi da nastavi dobre odnose u regionu, želi regionalni mir i stabilnost, ali s druge strane ne može prihvatiti jednostrane akte, kao što je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

„Mi, takođe, insistiramo na formiranju Zajednice srpskih opština. O svemu tome razgovaraću i sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom u petak, nakon sednice Saveta bezbednosti“, rekao je Dačić.

Prištinu predstavlja kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku.

Tokom sednice govoriće i Banov specijalni predstavnik i šef UNMIK-a Zahir Tanin, koji je prethodnih dana posetio Beograd i razgovarao sa predsednikom i premijerom Srbije, kao i sa šefom diplomatije.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike