Sednica SB UN o Kosovu: „novi ćorsokak“

U sedištu UN danas je počela sednica Saveta bezbednosti na kojoj se razmatra redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o Kosovu, a na kojoj stavove Srbije zastupa šef diplomatije Ivica Dačić.

Učesnicima sednice SB, kojim trenutno predsedava Poljska, prvi se obraća šef Unmika Zahir Tanin.

Gutereš je u tromesečnom izveštaju o Kosovu naveo da je „zabrinut“ zbog znakova pogoršanja odnosa između Beograda i Prištine, posebno nakon hapšenja direktora vladine Kancelarije za KiM Marka Đurića.

„Dijalog između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jeste, kako se cini, zapao u novi corsokak… Apelujem na obe strane da daju novi podsticaj dijalogu kako bi se sproveli svi do sada postignuti sporazumi“, naveo je Guteres.

U izveštaju se navodi i da su se u poslednja tri meseca na Kosovo vratile svega tri osobe.

„Zabrinut sam zbog znakova pogoršanja odnosa između Beograda i Prištine, posebno posle hapšenja Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, 26. marta. Pozivam obe strane da izbegnu provokativne akcije i uzdrže se od zapaljivih izjava“, navodi se u izveštaju generalnog sekretara UN.

Gutereš je, takode, upozorio da ponašanje kosovske policije tokom akcije hapšenja Marka Đurića, u kojoj je nekoliko osoba povređeno, predstavlja „razlog za brigu“ i pozvao na „detaljnu istragu“ o tom događaju, navodeći da su potrebne „korektivne mere“ vezane za kršenje ljudskih prava.

Šef UN je izrazio zabrinutost i zbog sporosti istrage o ubistvu jednog od lidera Srba sa severa Kosova – Olivera Ivanovića, navodeći da „medJusobne sumnje i osecaj nesigurnosti predstavljaju prepreku u izgradnji poverenja medu zajednicama na Kosovu“.

Prištinu na sednici SB predstavlja ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike