U trendu

Počela vojna vežba „Velebit 2018“

ZAGREB – U Hrvatskoj je danas počela sveobuhvatna, združena, intergranska vežba svih jedina Hrvatske vojske ‘Velebit 18 – združena snaga’.

U vežbi učestvuju kopnene, vazdušne, pomorske i specijalne snage Hrvatske vojske.
Vežba se odvija na 11 lokacija širom Hrvatske i trajeće 72 sata.

Prema pisanju hrvatskih medija, to je glavni događaj HV-a u ovoj godini vezan za obuku u kojem učestvuje oko 5.500 pripadnika vojske i deo odbrambenog sistema, a biće upotrijebljeni borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih jedinica OSRH.

„Ova vežba jedna je od najsloženijih koju smo u našoj istoriji mogli da oroganizujemo s ciljem provere spremnosti Hrvatske vojske za naš osnovni zadatak, a to odbrana domovine“, izjavio je ranije komandant vežbe viceadmiral Robert Hranj.

Na vojnoj vežbi u kasarni „Josip Jović“ u Udbini, gde je smeštena komanda vežbe, bili su i predsednica i vrhovni komandant Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović i ministar odbrane Damir Krstičević.

Kitrović je izrazila nadu da će vežba pružiti jasnu sliku oružanih sposobnosti i oblasti u kojima je još potrebno usavršavanje.
Zadatak je Hrvatske vojske, koja je proizašla iz Domovinskog rata da čuva tu baštinu i nadograditi je novim znanjima i sposobnostima, rekla je predsednica i pohvalila vežbu koja pokazuje „dobru pripremu i ambicioznost u proveri sposobnosti.
Ona je pohvalila i veće izdravanje iz budžeta za odbranu i ocenila da je to važno da bi se poštovale međunarodno preuzete obaveze Hrvatske kao članice međunarodne zajednice i NATO saveza, ali i zato što to garantuje sigurnost i stabilnost zemlje.

Juče su u Zagrebu predstavljena dva helipotera „Crni jastrebovi“, rekla je predsednica i dodala da to nije „milostinja SAD i američkog Kongresa Hrvatskoj“, već jasno priznanje da su saveznici prepoznali Hrvatsku kao odgovornu članicu NATO-a koja daje više nego primeren doprinos zajedničkim nastojanjima u suočavanju s globalnim izazovima i pretnjama sigurnosti, poput terorizma.

Ona je najavila da je donacija helikoptera Black Hawk početak modernizacije transportnog vazduhoplovstva, ali je najavila i početak ulaganja u ljude, u uslove života u kasarnama, u lično usavršavanje.

Krstičević je rekao da se u Udbini slivaju sve informacije i donose odluke, te da je to primer kako izgleda moderno ustrojena komanda.

Inače, glavni deo vežbe biće održan u ponedeljak u Slunju sa demonstracijom napada u kojem će učestvovati više desetina tenkova, oklopnih vozila, minobacača, helikoptera i aviona.

Planirana su i gađanja iz tenkova, borbenih vozila pešadije, borbenih oklopnih vozila Patria, Panzer haubica 2000, samohodnih višecevnih lansera raketa, haubica, helikoptera OH 58 D Kiowa, minobacača, protivoklopnog i ličnog naoružanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar