U trendu

Počeli pregovori socijalista i Podemosa o formiranju vlade

U Madridu su počeli prvi pregovori socijalista, stranke Podemos i drugih levičarskih grupa o formiranju španske vlade, dva meseca posle održanih parlamentarnih izbora na kojima nijedna stranka nije dobila apsolutnu većinu, javila je danas agencija Frans pres.

„Naš pregovarački tim će raditi u okviru formiranja vlade promene i napretka“, izjavio je portparol Socijalističke partije Oskar Lopes, izražavajući žaljenje što je Podemosu bilo potrebno mnogo vremena za formiranje tima za pregovore.

Socijalisti su naveli da su pregovori počeli sinoć i da će danas biti nastavljeni, a odnosiće se na ekonomska pitanja, borbu protiv korupcije i medjunarodnu politiku.

Lider Podemosa Pablo Iglesijas je prošle nedelje prihvatio poziv na pregovore dok je do sada to odbijao ukoliko nema garancije da udje u vladu. Socijalisti traže konsenzus o programu vlade, čak i da sami vladaju, što je Podemos do sada odbijao.

Lider socijalista Pedro Sančes, kome je španski kralj Felipe VI 2. februara poverio sastav vlade, nedavno je najavio da će 2. marta predstaviti program nove vlade parlamentu.

Od 350 mesta u parlamentu, na izborima 20. decembra najviše glasova dobila je dosadašnja vladajuća konzervativna Narodna stranka – 123, što je nedovoljno za formiranje većine. Slede socijalisti s 90 mandata i levičarski Podemos sa 69 poslanika.

Nedavno osnovana konzervativna liberalna stranka Gradjani na četvrtom je mestu sa 40 poslaničkih mandata. Ujedinjena levica je osvojila dva mesta.

Analitičari su ranije ocenili da će 43-godišnji Sančes verovatno formirati vladu s Podemosom, iako je optužio lidera te stranke Pabla Iglesijasa za ucenu jer je Podemos unapred postavio odredjene uslove za ulazak u vladu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.