U trendu

Počelo tajno glasanje za novog tužioca Medjunarodnog krivičnog suda

 Predstavnici 123 zemlje članice Medjunarodnog krivičnog suda (MKS) počeli su danas u UN u Njujorku izjašnjavanje tajnim glasanjem za izbor novog glavnog tužioca koji treba da zameni sadašnju tužiteljku Gambijku Fatuu Bensudu kada joj istekne devetogodišnji mandat kasnije ove godine.

Tužilac tog suda ima jedan od najtežih mesta u medjunarodnom pravu zbog prirode slučajeva koje Sud razmatra. Administracija predsednika SAD Donalda Trampa je prošle godine Bensudi i jednom od njenih glavnih pomoćnika uvela sankcije zato što su nastavili da istražuju navode o ratnim zločinima Amerikanaca u Avganistanu.

Pokušaj da 123 zemalje članice MKS-a postigne konsensuz o imenovanju tužioca nije uspeo te je proces morao da predje na tajno glasanje.

U igri su četiri kandidata, Evropljanina – Britanac, Irac, Španac i Italijan, a za izbor je potrebna apsolutna većina od 62 glasa. UN ima ukupno 193 članice, ali više njih nije član Medjunarodnog krivičnog suda, poput SAD-a i Izraela.

Posle prvog kruga glasanja nijedan od kandidata nije dobio potrebnu apsolutnu većinu. Drugo glasanje biće održano kasnije danas.

Britanac Karim Kan je advokat specijalista za ljudska prava. On je nedavno vodio specijalnu UN istragu o zločinima Islamske države i tražio sudjenja slična onima za nacističke vodje u Nirnmbergu. On se smatra favoritom.

Irac Fergal Gejnor već je predstavljao žrtve zločina u MKS-u, u okviru istrage o ratu u Avganistanu kao i u slučaju kenijskog predsednika Uhure Kenijate.

Gejnor je trenuto sudija Suda za ratne zločine na Kosovu i tužilac u Sudu za ratne zločine Kambodže, a bio je advokat tužilaštva u UN sudu za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju i za Ruandu.

Španac Karlos Kastresana Fernandes je sudija koji je u svojoj karijeri vodio UN grupu za borbu protiv kriminala i korupcije u Gvatemali ali je podneo ostavku 2010, navodeći da je žtrtva sistematskih napada funkcionera željnih vlasti.

Italijan Frančesko Lo Voi je tužilac koji se bavio slučajevima protiv italijanske mafije i važne mreže krijumčara.

Novi tužilac na dužnost stupa 16. juna, a imaće mandat od devet godina. MKS ima sedište u Hagu.

Osoba koja treba da postane treći tužilac od kada je sud formiran 2002. godine, imaće velike predmete i kompleksne slučajeve, u sudu čiji se legitimitet stalno dovodi u pitanje.

Prve odgovornosti novi tužilac imaće u odlučivanju o narednim fazama istrage o ratnim zločinima u Avganistanu i posebno spornoj istrazi o izraelsko-palestinskom sukobu iz 2014. u Gazi.

Izrael i SAD su se čvrsto suprotstavili istrazi suda o navodnim ratnim zločinima izraelskih snaga i palestinskih oružanih grupa. Prošle nedelje su sudije MKS-a ipak proglasile da sud ima jurisdikciju nad dogadjajima u okupiranim palestinskim teritorijama, čime se otvara put ka istrazi o ratnim zločinima.

MKS je jedini stalni sud za ratne zločine na svetu. Često je kritikovan zbog bavljenja uglavnom slučajevima afričkih zemalja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.