U trendu

Počeo da radi kolcentar za branioce po službenoj dužnosti

BEOGRAD – Kol centar (call center) Advokatske komore Srbije (AKS) za dodeljivanje branilaca po službenoj dužnosti danas je počeo da radi, što znači da sada sudovi, tužilaštva i policija moraju da pozovu isti telefon (011/4022030), kako bi im preko operatera bio obezbeđen advokat sa liste branilaca po službenoj dužnosti.

AKS smatra da je na ovaj način obezbeđen transparentan i pravičan sistem u okviru kojeg će biti striktno poštovan redosled advokata sa liste, a građanima biti obezbeđena delotvorna odbrana u krivičnom postupku.

Uvođenjem obaveze svih organa da pozivanjem jedinstvenog telefonskog broja kol centra za postavljanje branilaca po službenoj dužnosti, otklanja se jedan višedecenijski problem koji je bio potencijalni uzrok korupcije i voluntarizma prilikom postavljanja branilaca, navodi se u saopštenju AKS.
Kol centar AKS je zasnovan na striktnom poštovanju redosleda advokata na listi i obavezi svih državnih organa da prilikom dodeljivanja advokata službenu odbranu kontaktiraju kol centar advokatske komore.

Prema propisanoj proceduri, koja je objavljena na sajtu komore, ovlašćeno lice organa koji poziva operatera treba da se predstavi, kaže broj predmeta za koji traži branioca po službenoj dužnosti i potrebno vreme dolaska branioca.

Aplikacija kol centra, poziv advokatu upućuje dva puta, a oba puta telefon zvoni devet puta.
Ukoliko se nakon drugog ciklusa pozivanja pozvani advokat ne javi, aplikacija automatski poziva narednog advokata na odgovarajućoj listi branilaca po službenoj dužnosti.

Kada operater uspostavi vezu sa advokatom prenosi mu naziv organa koji traži angažovanje, broj predmeta i informaciju o očekivanom vremenu javljanja, ali mu ne saopštava ime osumnjicenog/okrivljenog lica niti krivično delo koje se stavlja na teret.

Ukoliko advokat ne prihvati odbranu po službenoj dužnosti, operater u aplikaciju unosi „ne prihvata“ i navodi kratak razlog ne prihvatanja odbrane po službenoj dužnosti,

Kada advokat prihvati odbranu po službenoj dužnosti, navodi vreme svog dolaska u organ koji angažovanje traži, a operater organu prenosi podatke i kontakt telefon advokata. Takođe u aplikaciju unosi „prihvaćeno“,
Svi telefonski razgovori se snimaju, a prednosti kol centra su mnogobrojne.

Ova aplikacija je programirana da automatski poštuje redosled advokata sa liste branilaca po službenoj dužnosti i to bez mogućnosti operatera da vidi redosled i manipuliše postavljenjem.

Na bazi podataka unetih u aplikaciju moguće je pretraživanje podataka i sačinjavanje statističkih izveštaja po advokatu, organu koji je imenovao branioca po službenoj dužnosti, kao i dobijanje podataka o svim imenovanjima/postavljenjima branilaca po službenoj dužnosti na dnevnom, mesečnom i godišnjem nivou.

Sve policijske uprave, tužilaštva i sudovi obavešteni su i poučeni o načinu korišćenja kol centra, bez kojeg više neće biti moguće angažovati službenu odbranu.
Službene odbrane u advokaturi predstavljaju zagarantovan izvor prihoda, jer advokate u ovom slučaju plaća država, odnosno organ koji ga je angažovao.
Godinama unazad dešavalo se da organi gonjenja imaju „svoje“ advokate sa kojima sarađuju što je stvaralo nezadovljestvo među njihovim neangažovanim kolegama.

Kol centar za postavljanje branilaca po službenoj dužnosti uspostavljen je na osnovu potpisanog Protokola između Advokatske komore Srbije, Ministarstva pravde, Vrhovnog kasacionog suda i Republickog javnog tužilaštva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.