U trendu

Počeo sudski proces protiv 1.000 članova Boko Harama

U Nigeru je počelo suđenje članovima džihadističkog pokreta Boko Haram, a proces protiv više do hiljadu pripadnika tog pokreta zatvoren je za javnost.

Glavni tužilac Šaibu Samna izjavio je za AFP da su suđenja počela 2. marta.

Optuženi su iz nekoliko zemalja, među kojima su Niger, Mali i Nigerija, u kojoj je pobuna Boko Harama počela 2009. godine, pre nego što se proširila van granica te zemlje, naveo je Samna.

On je takođe rekao da je vlada Nigera pružila potrebna sredstva da se tužioci prevezu u Difa region, kako bi suđenja mogla da se obave na „terenu“, u blizini uporišta Boko Harama.

Neki od osumnjčenih uhapšeni su u toku borbe u južnom Nigeru, blizu granice sa uporištem Boko Harama u Nigeriji, rekao je jedan od izvora.

Neimenovani izvor dodaje da su neki osumnjičeni osuđeni, a da je veliki broj pušten na slobodu zbog nedostatka dokaza.

Vlada je u decembru najavila da će ubrzati procese protiv grupe Boko Haram, čiji se pripadnici nalaze u zatvoru duže od godinu dana.

Procenjuje se da je privedeno oko 1.200 ljudi zbog bliskih veza sa grupom i oni čekaju na suđenje od 2015. godine, navodi neimenovani izvor iz bezbednosnih krugova.

U periodu od februara 2015. do septembra 2016. godine, Boko Haram je ubio najmanje 177 civila u Difa regionu, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.