U trendu

Počinje najmasovnija deportacija u SAD: Milion migranata se vraća u svoje zemlje

Predsednik SAD Donald Tramp naredio je nadležnim službama da sprovedu masovnu deportaciju migranata kojima je naloženo da napuste zemlju, prenose američki mediji i najavljuju da bi ta akcija trebalo da počne sutra, prenosi „Glas Amerike“.

Navodi se da je Tramp na Tviteru napisao da će biti deportovani oni imigranti kojima je već dostavljeno rešenje da moraju da napuste SAD.

„Vašington“ post piše da će ta operacija obuhvatiti oko 2.000 porodica u velikim gradovima poput Hjustona, Čikaga, Majamija i Los Anđelesa.

„Majami herald“ navodi da će biti deportovani i migranti koji su u Atlanti, Baltimoru, Denveru, Nju Orleansu, Njujorku i San Francisku.

Tramp je na Tviteru ranije naveo da će „milioni ilegalnih imigranata“ biti deportovani iz SAD, a u najnovijem tvitu je pojasnio da će biti deportovani oni kojima je već naloženo da napuste zemlju.

„To znači da beže od organa reda i sudova. Reč je o ljudima koji treba da se vrate u svoje zemlje i koji su prekršili zakon time što su došli i što su ostali ovde“, napisao je Tramp na ovoj društvenoj mreži.

„Vašington post“ navodi da se u Beloj kući krajem nedelje raspravljalo o opsegu operacije.

Vršilac dužnosti sekretara za unutrašnju bezbednost Kevin Mekalinen upozorio je da tokom hapšenja imigranata postoji rizik od razdvajanja dece od roditelja, ali je vršilac dužnosti Službe za zaštitu granice i carine Mark Morgan kazao da „porodice ne mogu biti izuzete iz primene imigracionog zakona i da zakon mora biti primenjivan jednako“.

Morgan je pozvao porodice koje imaju naređenje o deportaciiji da se same predaju imigracionim službama.

Navodi se da su gradonačelnici Los Anđelesa i Čikaga objavili da gradska policija neće učestvovati u ovim racijama.

Gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut rekla je da je naredila policiji da onemogući pristup bazi podataka Službi za zaštitu carina i granica, dok je gradonačelnik Los Anđelesa Erik Garseti rekao da „nadležne službe u Los Anđelesu nikada neće učestvovati u takvim racijama“.

„Glas Amerike“ navodi da članovi Trampove administracije tvrde da će biti deportovano milion migranata kojima je već naređeno da napuste zemlju. Najveći broj migranata koji je tokom jedne godine deportovan iz SAD bio 435.000 i to je bilo 2013.

Aktivisti koji se bave zaštitom imigranata tvrde da Tramp ovu operaciju koristi u političke svrhe i upozoravaju da širi strah među imigrantima.

Administracija, međutim, tvrdi da će ovakve operacije obeshrabriti one imigrante koji žele da ilegalno uđu u SAD.

(Tanjug)

Napišite komentar