U trendu

Podeljena mišljenja o američkoj vojnoj paradi

Bela kuća danas je iznela planove za veliku vojnu paradu na ulicama Vašingtona u drugoj polovini ove godine, što su neki kritikovali kao nepotrebnu demonstraciju sirove vojne moći.

Ministar odbrane SAD Džejms Matis rekao je da je naredba predsednika SAD Donalda Trampa da se održi parada pokazatelj poštovanja prema oružanim snagama.

„Svi smo upoznati sa predsednikovom “ljubavi prema vojsci“““, rekao je Matis, dodajući da Pentagon sprema predloge u vezi sa paradom koje će poslati Beloj kući.

„Vašington post“ javlja da Tramp želi veliku paradu ove godine, prilikom koje će se na ulicama Vašingtona naći i tenkovi, međutim, datum je još uvek nepoznat.

AP navodi da su vojne parade karakteristične za zemlje kao što su Severna Koreja i Kina, ali da nisu u američkom duhu.

Republikanski senator Lindzi Grejam rekao je za Si-En-En (CNN) da takve parade rizikuju da izgledaju površno i kao znak slabosti.

„Nadam se da se parada neće fokusirati na vojnu tehniku, već na vojnu službu, žrtvu i zahvalnost onima koji štite našu naciju“, poručio je Grejam na Tviteru.

Demokratski senator Dik Darbin rekao je da bi parada bila „fantastično bacanje para“, dok je direktor za legislativu Bele kuće Mark Šort poručio da nije siguran da je „odavanje počasti vojsci bacanje para“.

Američki predsednik Donald Tramp izdao je naredbu Pentagonu da, u drugoj polovini godine, kako bi se pokazala moć američke vojske, organizuje veliku vojnu paradu koja uključuje defile vojske i tenkova ulicama Vašingtona.

Tim povodom, Tramp se 18. januara sastao sa generalima Pentagona, tvrdi neimenovani izvor, a prenosi Vašington post.

„Naređenje za marš je bilo: želim paradu poput one u Francuskoj“, rekao je neimenovani vojni izvor i dodao da se na tome radi na najvišem vojnom nivou.

Kako se navodi, prikazivanje vojne snage nije tipično za SAD i nije jeftino.

Predstavnica za štampu Bele kuće Sara Hakabi Senders potvrdila je da su planovi u toku.

„Predsednik Tramp neverovatno podržava članove službe koji svakodnevno rizikuju svoje živote kako bi našu zemlju učinili bezbednom. On je tražio od Ministarstva odbrane da razmisle o proslavi na kojoj bi svi Amerikanci mogli da pokažu svoju zahvalnost“, napisala je ona u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.