najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Podignuta američka zastava u ambasadi SAD u Havani

Na zgradi ambasade SAD u Havani ponovo se vijori američka zastava, 54 godine nakon što je spuštena i skinuta usled prekida diplomatskih odnosa dve zemlje. 

Zastava SAD podignuta je uz klicanje i zvuke američke himne, u prisustvu državnog sekretara Džona Kerija koji je doputovao danas u Havanu da bi prisustvovao ovom istorijskom činu.

Keri je u svom govoru odao priznanje zemljama zapadne hemisfere zbog podrške obnovi odnosa Havane i Vašingtona.

„Iskreno se zahvaljujem liderima sa oba američka kontinenta koji već dugo traže da SAD i Kuba vaspostave normalne odnose“, rekao je šef američke diplomatije.

Keri je pozvao vlasti komunističke kube na političko otvaranje i okretanje istinskoj demokratiji „u kojoj su ljudi slobodni da biraju vođe, izražavaju svoje ideje i svoju veru“, ali je dodao da prethodna američka politika nije dovela do demokratije na karipskom ostrvu, koja je od najjužnije tačke SAD razdvojena moreuzom.

„Na Kubancima je da oblikuju budućnost Kube“, rekao je Keri, čije su prve reči na ceremoniji bile na španskom jeziku.

Prema rečima šefa američke diplomatije, obnova diplomatskih veza je za dobrobit kako kubanskog i američkog naroda, i „nema mesta nikakvom strahu“.

Kubanska televizija prenosi ovaj događaj uživo, objavljuje podatke iz biografije Džona Kerija i izjave običnih Kubanaca koji podržavaju detant sa SAD kao nepohodan i pozitivan korak za svoju zemlju.

Džinovske kubanske zastave vijore se sa balkona na susednim zgradama.

Visoki zvaničnici Kube, šefovi američkih kompanija i Amerikanci poreklom sa Kube koji se bore za otopljavanje odnosa dve zemlje, takođe prisustvuju ceremoniji ispred nekadašnje zgrade Američke interesne sekcije na čijoj fasadi sveže utisnutim slovima piše „Ambasada Sjedinjenih Američkih Država“.

Tu su i tri bivša američka vojnika koja su u ambasadi SAD 1961. godine spustili zastavu svoje zemlje.

Predsednik SAD Barak Obama i predsednik Kube Raul Kastro saopštili su 17. decembra da će obnoviti diplomatske veze nakon 54 godine pauze. Sadašnji predsednik je rođeni brat Fidela Kastra, vođe kubanske revolucije koja ga je 1959. godine dovela na vlast.

Fidel Kastro je preneo predsednička ovlašćenja na brata Raula 2006. godine, koji je dve godine kasnije i zvanično postao predsednik države.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike