U trendu

Podignuta optuznica protiv roditelja napadača u Micigenu

VAŠINGTON – Američki tužioci podneli su optužnicu za ubistvo iz nehata protiv roditelja tinejdžera iz Mičigena koji je početkom nedelje ubio četvoro učenika svoje srednje škole.

Džejms i Dženifer Krambli su oboje optuženi po četiri tačke, tri dana nakonn što je njihov 15-godišnji sin Itan otvorio vatru u srednjoj školi u Oksfordu, oko 60 kilometara od Detroita, ubio četvoro učenika i ranio još sedmoro, preneo je Glas Amerike. Džejms Krambli je vodio sa sobom Itana kada je, četiri dana pre napada, kupovao pištolj koji je Itan doneo u školu, navode tužioci.

Kada je čuo izveštaje o pucnjavi u školi, Džejms Krambli se odmah vratio kući sa posla da potraži pištolj, koji nije našao, izjavila je na konferenciji za novinare tužilac okruga Ouklend Karen Mekdonald. Krambli je zatim pozvao policiju i rekao da sumnja da je njegov sin možda bio napadač u školi.

Optužnice se retko podižu protiv roditelja u slučajevima pucnjava u školama.

Za razliku od nekih država, zakon Mičigena ne nalaže vlasnicima oružja da čuvaju svoje oružje na bezbednom mestu kome deca nemaju pristup.

Napad u Oksfordu je bio najteža školska pucnjava ove godine, prema podacima medijske organizacije Education Week koja prati američku prosvetu.

To je ujedno i najnoviji incident u decenijama dugoj istoriji masovnih ubistava u američkim školama.

Tužioci su detaljno opisali crteže i rečenice koje je pisao napadač, koji nagoveštavaju da je planirao da izvrši masakr.

Dan pre pucnjave, nastavnik je pronašao crtež pištolja i krvi kod Itana Kramblija, izjavila je tužiteljka Mekdonnald. Nadležni su prethodno saopštili da su se školski zvaničnici sastali sa njim i njegovim roditeljima na jutro kada je izvršio napad, i izrazili zabrinutost zbog njegovog ponašanja.

„Svaki pojedinac koji je imao priliku da spreči ovu tragediju je trebalo to da uradi“, izjavila je Mekdonald u odgovor na pitanje da li je trebalo nešto da preduzmu članovi školskog osoblja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar