U trendu

Podignuta optužnica protiv Srbina iz BiH zbog Ukrajine

SARAJEVO – Tužlaštvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv jednog državljanina te zemlje srpske nacionalnosti zbog pridruživanja stranim paravojnim jedinicama, odnosno zbog učešća u ratu na strani proruskih snaga u Ukrajini.

Optužnica je podignuta protiv Gavrila Stevića (53) iz Banjaluke, a Tužilaštvo ga tereti da je tokom 2014. godine preko Beograda otputovao za Moskvu pa nakon toga na područje Ukrajine odnosno u Rostov i Luganjsk, gde se kao dobrovoljac pridružio drugim osobama iz Srbije i BiH i postao član paravojne jedinice „Jovan Šević“ koja je ratovala protiv snaga Ukrajine.

Istragom je utvrđeno da je Stević u toj jedinici dobio oružje i vojnu uniformu i obavljao različite vojne aktivnost sve do kraja septembra 2014. godine, prenosi Hina.

Protiv njega je podignuta optužnica na osnovu krivičnog zakona BiH koji se odnose na zabranu formiranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim jedinicama.

Kako se navodi, najmanje sedam državljana BiH srpske nacionalnosti ratovalo je protiv vladinih snaga u Ukrajini u sastavu jedinice „Jovan Šević“ koja je kasnije preimenovana u „Srpsku husarsku pukovniju“, a Stević je prvi protiv koga je zbog toga podignuta optužnica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.