najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Podignuta zastava pred Ambasadom Kube u Vašigtonu

Kubanska zastava podignuta je danas pred zgradom Ambasade Kube u Vašingtonu čime je simboličlno označen novi početak u diplomatskim odnosima dve zemlje.

Ministar spoljnih poslova Kube Bruno Rodriges prisustvovao je ceremoniji koja je održana nekoliko sati nakon što su ponovo uspostavljeni puni diplomatski odnosi SAD i Kube u ponoć.

Prethodno je danas kubanska zastava podignuta u holu Stejt departmenta, uz zastave ostalih zemalja s kojima SAD imaju diplomatske odnose.

Nekoliko stotina ljudi okupilo se na ulici ispred Ambasade gde su pevali kubansku himnu dok su tri kubanska vojnika u uniformama podizala zastavu na jarbol.

Rodriges će se kasnije danas sastati s državnim sekretarom Džonom Kerijem i obratiti se novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Keri će 14. avgusta posetiti Havanu gde će prisustvovati ceremoniji podizanja zastave u pred Ambasadom SAD.

Predstavništva SAD i Kube u Havani i Vašingtonu, koja su od 1970-ih godina bile zamena za ambasade, danas su na svojim Tviter nalozima promenili nazive u ambasade.

Iako su diplomatski odnosi dve zemlje obnovljeni posle više od 50 godina, sporna pitanja i dalje dele dve zemlje – uzajamna potraživanja za ekonomske reparacije, insistiranje Havane na okončanju trgovinskog embarga uvedenog pre 53 godine i zahtev SAD da Kuba unapredi stanje ljudskih prava i demokratije.

Nekoliko istaknutih republikanskih predsedničkih kandidata poručilo je da će poništiti promene u politici SAD prema Kubi koje je odobrio predsednik Barak Obama.

 

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike