U trendu

Podrška predlogu srpske delegacije o ženama u IT

LUKSEMBURG – Delegacija Skupštine Srbije učestvovala je na godišnjem zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS, u Luksemburgu, a na sednici Stalnog komiteta usvojen je Predlog rezolucija koju je podnela narodna poslanica Stefana Miladinović “Digitalizacija kao prednost za rodne politike”.

Miladinović, koja je šef Stalne delegacije skupštine Srbije u PS OEBS, predstavila je Predlog rezolucije na Komitetu za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju i zaštitu životne sredine, saopšteno je iz parlamenta.

“Digitalizacija je dubinska transformacija načina na koji proizvodimo, trošimo, učimo, radimo. Digitalna revolucija iz dana u dan stvara nove mogućnosti delovanja u društvu, u obrazovanju i na tržištu rada, i pruža nove poglede na život. Unapređenje digitalnih veština i informatičke pismenosti predstavlja jedinstvenu priliku da se poveća uključenost žena na tržištu rada”, rekla je Miladinović.

Ona je istakla da povećanje broja žena u digitalnom sektoru, koji čini jedan od sektora s najvišim platama, može doprineti finansijskom osnaživanju i nezavisnosti žena i dovesti do smanjenja ukupne razlike u platama između polova.

“Problem rodne neravnoteže u sektoru ICT-a može se prevazilaziti isticanjem raznolikosti u poslovanju i uvođenjem većeg broja snažnijih podsticaja i za preduzeća i za žene, kao što su uzori i profesionalno usmeravanje. Za promociju potencijala fleksibilnosti, koju nudi digitalizacija, u području ravnoteže poslovnog i privatnog života, potrebno je prilagođavanje politika tržišta rada i s njima povezanih modela socijalnog osiguranja, jer mogućnosti koje donosi digitalno doba na tržištu rada mogu izazvati i negativne posledice, koje najpre mogu pogoditi žene”, naglasila je Miladinović.

Dodala je da proces digitalizacije daje mogućnosti poboljšanja standarda i kvaliteta života, efikasnosti poslovanja, smanjenja troškova i stvaranja novih vrednosti u skoro svim oblastima života i rada.

“Proces digitalizacije je najvažniji katalizator inovacija, komponentnosti i rasta. Ova tehnološka revolucija fundamentalno može promeniti naše živote. Ona je neminovna i nezaustavljiva. Samo pobednička društva idu u susret promenama i ne zaziru od njih”, zaključila je ona.

Narodna poslanica Vesna Marković je, tokom rasprave o ovoj rezoluciji, ukazala na značaj teme i istakla da države moraju da pružaju podršku celoživotnom učenju i osposobljavanju žena kroz programe, posebno programe prekvalifikacija pružajući time mogućnost promene karijere u skladu s rastućom potrebom za e-veštinama u različitim sektorima.

“Posebnu pažnju država mora da usmeri ka ženama u dobi od 55 ili više godina, jer je ovo kategorija koja je posebno izložena riziku od nezaposlenosti. O ovome govori i podatak da je prosečna stopa zaposlenosti ove kategorije u EU samo 42%, u poređenju sa 58% kada je reč o muškarcima – i to je jedna od predloženih preporuka ove rezolucije”, rekla je Marković.

Ona je dodala da poboljšanje digitalnih kompetencija žena u dobi od 55 i više godina i ulaganje u njih unapredilo bi njihove izglede za zapošljavanje i pružilo određen stepen zaštite od isključivanja iz tržišta rada.

“Zato je neophodno osigurati prikladnu finansijsku potporu i osposobljavanje ženama koje nameravaju da naprave karijeru u IT sektoru, kako bi se i u ovoj oblasti podstaklo žensko preduzetništvo – ovo je posebno važno pri kreiranju budžeta, kako na lokalnim, tako i na nacionalnim nivoima”, zaključila je poslanica.

Rezolucija je na Komitetu usvojena jednoglasno, sa 41 glasom za, i kao takva postaće sastavni deo zajedničke deklaracije koja se usvaja u Luksemburgu, poslednjeg dana godišnjeg zasedanja.

Na sastanku ad hok Komiteta za migracije narodna poslanica Vesna Marković informisala je članove PS OEBS o trenutnoj situaciji u Srbiji po ovom pitanju i ukazala na sve izazove i uspehe Republike Srbije, kao države koja je u centru balkanske migrantske rute, tokom migrantske krize.

“Republika Srbija je tokom migrantske krize postupala u skladu sa svim međunarodnim standardima, humano i odgovorno, poštujući ljudsko pravo svakog ko je ušao na našu teritoriju”, rekla je Marković i podsetila na sve mere i procedure preduzete i unapređene tokom krize.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.