U trendu

Poginuli piloti dva aviona u Slovačkoj spasli desetine ljudi

Četvorica pilota koji su danas poginuli u sudaru dva aviona sa sportskim padobrancima na severu Slovačke, svojom prisebnošću su spasli desetine života, a od ukupno 38 ljudi u dva aviona poginula su sedmorica, dok je 17 padobranaca zadobilo lakše povrede, a samo za petoricu su morali da se pobrinu lekari.

Jedan od dva aviona, L-410 češke proizvodnje, pao je samo nekoliko desetina metara od škole i poslednjih kuća u selu Červeni kamenj, a, po tvrdnjama meštana – očevidaca, zahvaljujući pilotu nije se srušio na naselje, javljaju slovački mediji.

Drugi avion srušio se na teško pristupačni teren planinskog sedla blizu granice Slovačke i Češke.

„Prvih 10 sekundi se avion vrteo u krug, a onda je pilot uspeo da ga stabilizuje. Mi smo odmah nakon sudara hteli da iskočimo, ali to nije bilo moguće. Zbog rotacije nismo mogli uopšte da se pomerimo. U većini slučajeva takve nesreće završavaju se tragično. Mislim da se desilo čudo. Da se tako sudare dva aviona, a mnogi su spaseni. Zahvaljujući pilotima“, kazao je padobranac Roman Bakič za Denjik N.

Pored četvorice pilota koji u avionima tog tipa praktično nemaju šanse da prežive nesreću jer nemaju padobrane, ni mogućnost da se katapultiraju, poginula su dva padobranca iz jednog aviona koji nisu na vreme uspeli da iskoče, i treći padobranac iz drugog aviona koji nije preživeo skok.

Dva aviona su danas vozila padobrance da isprobaju zajednički skok kojim su nameravali da narednog vikenda na aeromitingu u mestu Slavnjica obore slovački rekord. Sa slovačkim padobrancima bio je i snimatelj, Čeh.

„Avioni su bili u vazduhu svega nekoliko minuta. Sudarili su se u manevru poletanja. Za sada nemamo informacije o tehničkim kvarovima. Jedna od verzija je da su avioni bili suviše blizu i da je nagli udar vetra izazvao kontakt“, kazao je medijima Juraj Djenes, iz odeljenja Ministarstva saobraćaja za istragu avionskih nesreća.

Djenes je kazao da je uveren da su piloti bili obučeni za taj vrlo zahtevan manevar uzletanja u kojem minimalna udaljenost izmedju dva aviona mora da bude 30 do 50 metara, a avioni moraju da lete i na različitoj visini.

Aeroklub u Slavnjici je zbog nesreće otkazao aeromiting planiran za naredni vikend.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.