U trendu

Pojačane mere bezbednosti u Parizu, Makron ne odustaje od programa

Pariz dočekuje Novu godinu tradicionalnom proslavom na Jelisejskim poljima uz pojačane mere bezbednosti zbog najavljenog dolaska pripadnika antivladinog pokreta „Žuti prsluci“.

Pokret koji se protivi politikama francuskog predsednika Emanuela Makrona pozvao je putem društvenih mreža na „svečani dogadjaj“ u Parizu i drugim gradovima.

S druge strane, Makron je u novogodišnjem televizijskom obraćanju rekao da protesti „Žutih prsluka“ neće ubediti njegovu vladu da odustane od ekonomskog programa.

On je kazao da pozitivni rezultati njegove politike „ne mogu biti momentalni“ i obećao promene u sistemu penzionog i socijalnog osiguranja.

Pozvao je na obnovu jedinstva u 2019. godini.

Na Jelisejskim poljima u novogodišnjoj noći tradicionalno se okupljaju stotine hiljada Parižana i turista i gledaju svetlosni spektakl na Trijumfalnoj kapiji.

Da bi sprečila nemire i potencijalni rizik od terorističkog napada, policija je oko Jelisejskih polja postavila bezbednosnu barijeru, uz provere torbi na ulazima i zabranu unošenja alkohola.

Širom Francuske večeras je razmešteno više od 147.000 pripadnika bezbednosnih snaga.

U Francuskoj je prethodnih godina u novogodišnjoj noći bilo nereda u kojima su, izmedju ostalog, zapaljena brojna vozila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar