najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pojednostavljena procedura za poništenje braka katolika

Papa Franja objavio je danas detalje reformi koji će učiniti lakšim i bržim poništavanje braka kod katolika.

U pismu vernicima, papa je poručio da će za poništenje braka biti potrebno odobrenje samo jednog crkvenog tribunala, umesto dva, koliko je bilo do sad.

Pojednostavljena procedura biće uvedena za većinu jasnih slučajeva i neće se naplaćivati, navodi se u pismu, preneo je AFP.

Poništenje za većinu brakova se odvija na lokalnom nivou i samo najkomplikovaniji slučajevi stižu do specijalnog suda u Vatikanu, poznatog kao Rota.

Monsinjor Pio Vito Pinto, koji predsedava vatikanskim sudom, rekao je na konferenciji za novinare da nova pravila po svojoj suštini predstavljaju najveću promenu zakona o poništenju braka od pape Benedikta XIV, koji je bio poglavar katoličke crkve od 1740. do 1758, preneo je Rojters.

Mnogi parovi i sveštenstvo su imali primedbe da su sadašnje procedure za poništenje braka zastarele i previše komplikovane, obeshrabujući one sa legitimnim osnovama za poništenje da čak pokušaju da ga zatraže.

Reformu su se nestrpljenjem čekali mnogi parovi širom sveta koji su razvedeni i koji su se ponovo venčali izvan crkve.

Katolička crkva ne priznaje razvod i katolici koji ponovo stupe u građanski brak, smatraju se i dalje venčanim za prvog supružnika i nije im dozvoljeno da prime pričešće, zbog čega se mnogi od ovih ljudi osećaju odbačenim od crkve, preneo je AP.

Pitanje razvedenih, zajedno sa stavom crkve prema vernicima homoseksualne orjentacije, jedno je od najtežih pitanja u sklopu preispitivanja katoličkih učenja o porodici.

Biskupi širom sveta okupiće se u oktobru u Rimu, a na sinodu će pokušati da se dođe do konsenzusa pre nego što papa odluči da li će reforme u tom smislu biti sprovedene.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike