U trendu

Pokemoni na sudu jer igrači ugrožavaju prirodu

Plaže nadomak Haga u Holandiji postale su stecište lovaca na pokemone, što je kod tamošnjih vlasti izazvalo zabrinutost za očuvanje prirode, pa su kompaniju koja stoji iza video-igre „pokemon gou” tužili sudu.

Otkako je igra lansirana, gomile igrača svakodnevno okupiraju ogromne zaštićene plaže u Kijkduinu, južno od Haga, pa su gradski čelnici odlučili da se za očuvanje zaštićenih peščanih dina izbore na sudu.

Zbog toga nameravaju da zabrane lov na pokemone u zaštićenim zonama, ali i na gradskim ulicama od 23 sata do sedam sati ujutru. Kako je preneo „Gardijan”, lokalni predstavnici pokušavali su od polovine avgusta da stupe u kontakt s kompanijom „Niantik labs”, ali pošto u tome nisu uspeli, odlučili su da se obrate sudu.

Kijkduin će i dalje ostati atraktivno mesto za lov na pokemone, ali će zahvaljujući ovim zabranama, meštani moći da odahnu jer gužva neće narušavati njihovu svakodnevnu rutinu, dok bi i šteta po prirodu trebalo da bude manja, veruju gradski čelnici.

Na ranije zahteve da se igra zabrani na pojedinim lokacijama, „Niantik” je pozitivno odgovorio, pa su pokemoni proterani iz muzeja holokausta u Berlinu, memorijalnog parka u Hirošimi i iz koncentracionog logora Aušvic.

Lov na pokemone je već zabranjen i u muzeju genocida u Kambodži i u zoni nuklearne katastrofe izazvane cunamijem u Fukušimi. Osim ovih zabrana, potraga za pokemonima nije dozvoljena ni u Iranu zbog korišćenja lokacije, dok su na Tajvanu stotine igrača platile kaznu zbog igranja u toku vožnje.

„Pokemon gou” je video-igra za pametne telefone, u kojoj igrači u stvarnom svetu pomoću kamere na mobilnom telefonu jure virtuelna crtana stvorenja koja im se prikazuju na ekranu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.