U trendu

Pokrajinski sekretar za kulturu u poseti Slovačkoj

TRNAVA – Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević obišla je, tokom posete Slovačkoj, srpsko vojno groblje u Velikom Međeru i ostatke srpske pravoslavne crkve iz 18. veka u Trnavi.

Milošević je, nakon prijema i radnog sastanka sa gradonačelnikom Velikog Međera, obišla tamošnje Srpsko vojno groblje, koje predstavlja jedno od mesta najvećeg stradanja Srba u Prvom svetskom ratu.

Srpsko groblje se nalazi na prostoru gde je, po nalogu bečkog dvora u Velikom ratu, osnovan koncentracioni logor Nađmeđer, u kojem je bila utamničena 21.000 vojnika i civila.

Oko 6.000 Srba nije dočekalo slobodu, te stoga ovo groblje predstavlja jedno od četiri najveća srpska vojnička groblja van granica naše zemlje.

U Velikom Međeru je između dva svetska rata podignut spomenik žrtvama, a u periodu od 1946. do 2001. groblje je bilo sasvim zapušteno, ali je na inicijativu srpskih zajednica u Slovačkoj uređeno.

Milošević je i obišla ostatke srpske pravoslavne crkve iz 18. veka u Trnavi.

Tokom razgovora sa ambasadorom Srbije u Slovačkoj Momčilom Babićem, rečeno je da je potrebno jačanje srpske zajednice u Slovačkoj, kako u kulturnim sadržajima, tako i u drugim značajnim sferama društva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.