najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pokrenuta istraga protiv Netanjahua

Izraelski vrhovni tužilac Avišaj Mendelblit dao je instrukcije da se otvori istraga u vezi sa premijerom Benjaminom Netanjahuom, saopštilo je sinoć Ministarstvo pravde, a prema navodima medija radi se o sumnjama da su izraelski lider ili neko od njegove porodice primili velike sume novca iz inostranstva.

Izraelski mediji prenose da se ne radi o krivičnoj istrazi. Ova istraga mogla bi da bude novi izazov za Netanjahua koji se već bori protiv optužbi o finansijskim nepravilnostima protiv sebe i svoje supruge, navodi agencija Asošiejted pres.

Ministarstvo pravde nije medjutim navelo o kakvim sumnjama se radi. Izraelski mediji su ovih dana izvestili da su velike sume novca primljene nevezano za političke kampanje. U saopštenju ministarstva je navedeno da su mnogi izveštaji objavljeni u medijima ovih dana u najmanju ruku netačni, ali da se ono neće time baviti u ovoj fazi. Portparol Netanjahua je u odgovoru na saopštenje upozorio da “kao što se desilo u svim ranijim slučajevima, kada su stvari za koje se ispostavilo da su neosnovane, pripisane Netanjahuu, ni ovde neće biti ničega-jer nema ničega.”

Izraelski TV Kanal dva javio je u subotu da transfer velikih suma novca nije povezan sa kampanjom ili političkim finansiranjem. Netanjahua i njegovu suprugu Saru prate skandali u poslednjim godinama, povezani prvenstveno s tvrdnjama da gube vezu sa prosečnim Izraelcima, imajući u vidu kako raskošno žive. Ti skandali nisu izgleda zapretili njegovoj vlasti već su izvor neprijatnosti i samo su podstakli tvrdnje kako je vlast iskvarila taj bračni par.

Sara Netanjahu je još ranije optuživana zbog lošeg odnosa prema zaposlenima u zvaničnoj rezidenciji u Jerusalimu, a policija je u maju preporučila da se podigne optužnica protiv nje zbog preteranih troškova i korišćenja državnih fondova za plaćanje obroka naručenih za porodična okupljanja i plate osobe koja se brine o njenom ostarelom ocu.

Netanjahu je potrošio više od 600.000 dolara javnih fondova na šestodnevni put u Njujork prošle godine, uključujući samo 1.600 dolara na ličnog frizera. Francuski tajkun Arno Mimran, koji je prošle nedelje osudjen na osam godina zatvora za utaju poreza u toj zemlji, tvrdio je tokom saslušanja da je dao Netanjahuu velike sume novca za jednu kampanju. To bi moglo, ako je istina, da predstavlja kršenje izraelskih zakona o finansiranju kampanja.

Netanjahuov kabinet medjutim tvrdi da je od Mimrana primljeno 40.000 dolara što je u okviru zakona. Mimran je najpre rekao da je 2001. godine Netanjahuu dao milion dolara ali je kasnije izmenio taj iskaz rekavši da je mislio na milion francuskih franaka što je bilo 153.000 evra u to vreme.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike