U trendu

Pokretanje procedure za izlazak iz EU do marta

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas da će Velika Britanija početi formalni proces za izlazak iz Evropske unije pre kraja marta sledeće godine.

Mej je rekla za Bi-Bi-Si (BBC) da će London u prvim mesecima sledeće godine aktivirati član 50 Lisabonskog sporazuma koji reguliše istupanje iz EU, što će stvoriti uslove da Britanija napusti Uniju do 2019. godine.

Ona je tako stavila tačku na spekulacije da li će Britanija pokrenuti proceduru za izlazak iz EU do kraja sledeće godine. Mnogi analitičari su tvrdili da britanski zvaničnici neće pokrenuti član 50 Lisabonskog sporazuma do okončanja predsedničkih izbora u Francuskoj.

Ona je izjavila uoči obraćanja na godišnjoj konferenciji Konzervativne partije u Birmingenu da će obavestiti članstvo o pokretanju bregzita.

Mej je kazala da će zatražiti od parlamenta da ukine Zakon o evropskoj zajednici, akta kojim se zakoni EU nameću kao britanski zakoni.

„To znači da će Velika Britanija biti nezavisna i suverena nacija“, rekla je britanska premijerka.

Posle aktiviranja člana 50 Lisabonskog sporazuma, počinje formalni proces izlaska iz EU koji može da potraje duže od dve godine, sa čime se slažu i Britanija i Brisel, navodi agencija AP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.