Pokušaji ograničavanja Rusije treba da odu u istoriju

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da pokušaji EU i SAD da ograničavaju Rusiju u vodjenju samostalne spoljne politike treba da odu u istoriju.

“Naši zapadni partneri ponekad govore da sa Rusijom više nema ‘biznisa kao obično’ i ja sam ubedjen da je upravo tako. Tu se slažemo. Više neće biti ‘uobičajenog biznisa’ kada su pokušavali da nam nameću dogovore koji su uzimali u obzir pre svega interese ili EU ili SAD i ubedjivali da to neće naneti štetu našim interesima”, rekao je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare.

Dodao je da je ta “istorija završena”.

Lavrov je kazao da se i dalje vidi nastavak “veoma nekonstruktivne i opasne linije u odnosu na Rusiju, uključujući jačanje vojnog potencijala NATO” u blizini njenih granica.

Šef ruske diplomatije je kazao da Moskva “nije zainteresovana za slabljenje i rasparčavanje EU”. “Mi smo zainteresovani za jedinstvenu i jaku Evropu sa kojom je komforno raditi”, dodao je Lavrov

“Rusija je zainteresovana za razvoj saradnje (sa EU i SAD) , ali samo na ravnopravnoj osnovi i uz nemešanje u unutrašnje stvari i uvažavanje principijelnih interesa svake strane”, kazao je šef ruske diplomatije Lavrov.

(Beta)

Ostavite komentar