IS pokušava da se ubaci u nemačku vojsku

Ima indicija da islamisti pokušavaju da se priključe nemačkoj vojsci kako bi stekli vojnu obuku i iskoristili je za napade u Nemačkoj i inostranstvu, piše nemački list “Velt am zontag”.

Oružane snage zbog toga žele da se regruti podvrgnu bezbednosnim proverama vojne protivobaveštajne agencije, počevši od jula 2017, kako bi se mogli brzo uočiti ekstremisti, teroristi i kriminalci, piše list u članku koji će biti objavljen u nedelju.

Takva bezbednosna provera zahtevala bi promene u zakonima koji se odnose na vojsku, a u nacrtu dokumenta koji opravdava takve promene navodi se da postoje naznake da se islamisti pokušavaju priključiti oružanim snagama radi obuke.

“Velt am zontag” dobio je na uvid nacrt tog dokumenta, prenosi Index.hr.

Nemačka je na oprezu nakon niza napada u julu, od kojih je za dva odgovornost preuzela Islamska država, a ministar unutrašnjih poslova je već najavio planove o jačanju bezbednosti.

Vlada se priprema da odobri promene zakona sledeće nedelje, navodi list pozivajući se na bezbednosne izvore.

Portparol ministarstva odbrane rekao je da je vlada u procesu odlučivanja o zakonu

Vojna protivbaveštajna agencija proverava 64 osumnjičena islamista, 268 osumnjičenih desničarskih ekstremista kao i šest osumnjičenih levičarskih ekstremista u oružanim snagama, piše list.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Oznake