U trendu

Polemika oko uskršnjih čokoladnih jaja u Britaniji

Britanski proizvodjač čokolada Kadberi izbacio je reč Uskrs iz naziva svoje godišnje potrage za jajima, što je izazvalo gnev i reakcije mnogih u Britaniji, uključujući crkvu i premijerku Velike Britanije Terezu Mej.

U tradicionalnoj manifestaciji, poslednjih 10 godina pod nazivom „Tragovi uskršnjih jaja“, kojoj je sponzor Kadberi stotine dece za uskršnji vikend tragaju za jajima na više od 250 lokacija širom Britanije u vlasništvu dobrotvorne organizacije Nešnel trast (National Trust). Ove godine medjutim, ta manifestacija je preimenovana u „Kadberijeve potrage za jajima“.

Premijerka Tereza Mej je ocenila kao „potpuno smešnu“ odluku Kadberija da ukloni reč Uskrs iz naziva potrage za jajima koju svake godine organizuje sa organizacijom Nešnel Trast.

Mej je podsetila komentarišući odluku za televiziju Aj-Ti-Vi (ITV) da je ona ćerka pastora i rekla da je Uskrs vrlo važan za nju, i da je to vrlo važan praznik za hrišćansku veru i za milione ljudi na svetu. „Prema tome, to što radi Nešnel trast je potpuno smešno“.

Nadbiskup Jorka Džon Sentamu, druga ličnost u Anglikanskoj crkvi, čak je išao dotle da je optužio kompaniju Kadberi da tim potezom kao da „pljuje na grob“ svog osnivača, Kvekera Džona Kadberija.

„Kadberi je bio jedan od velikih Kvekerskih industrijalaca. Ako danas posetite Birmingem videćete koliko je njihova vera uticala na industrijsku aktivnost. Odustati od pominjanja Uskrsa u Kadberivoj potrazi za jajima je isto kao pljunuti na njegov grob“, rekao je nadbiskup u listu Dejli Telegraf.

Kedberi je u odgovoru listu Telegraf naveo da kompanija želi da otvori tu zabavu za ljude svih vera uključujući i one koji nemaju nikakvu veru. Dobrotvorna organizacija Nešnel Trast je ocenila „apsurdnim“ optužbe da umanjuje značaj Uskrsa.

Oko 300 potraga za jajima planirano je ove godine na imanjima koja pripadaju Nešnel trastu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.