U trendu

Policajac optužen za ubistvo Tejlor,traži se ostavka tužioca

VAŠINGTON – Velika porota glasala je danas za podizanje optužnice protiv jednog od trojice policajaca zbog ubistva Afroamerikanke Brione Tejlor pre šest meseci u njenom domu u saveznoj američkoj državi Kentaki.

Prema navodima medija, optužen je detektiv Bret Henikson, prenosi Rojters.

Henikson je osuđen po tri tačke za ugrožavenje života s namerom prvog stepena, dodaje CNN.

Peostala dvojica policajaca, Džon Metingli i Majls Kosgrou, koji su učestvovali u pucnjavi u martu, nisu optužena uprkos višemesečnim demonstracijama, tokom kojih su učesnici tražili da se uhapse svi policajci koji se dovode u vezu s ovim ubistvom.

Nakon što su objavljene optužbe, učesnici protesta okupili su se kod improvizovanog spomen-obeležja, postavljenom u znak sećanja na Tejlorovu, u gradu Luivilu, i pozvali državnog tužioca u Kentakiju Danijela Kamerona da podnese ostavku.

Gradonačelnik Luivila Greg Fišer objavio je da će od 21 čas na snagu stupiti policijski čas, koji će trajati 72 sata, ali i da će postojati izuzeci za one koji idu na posao ili kojima je potrebna zdravstvena pomoć.

On je pozvao na organizovanje mirnih protesta, u skladu sa zakonom.

Policajci su pucali u Tejlorovu (26), inače zdravstvenu radnicu, pre šest meseci, nakon što su provalili u njen stan dok su sprovodili nalog za pretres u okviru istrage o narkoticima.

Smrt Brione Tejlor, kao i smrt Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo nakon što mu je policajac klečao na vratu u Mineapolisu, izazvala je proteste širom SAD, tokom kojih su učesnici tražili rasnu pravdu i da policija prekine s prekomernom upotrebom sile.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.