Policajac prepoznao poziv za dostavu pice kao apel za pomoć

RIM – Mladi policajac Vincenco Maria Tripodi koji je dezurao na telefonskoj centrali torinske policije postao je junak dana i dobio i sve pohvale, pa i od premijera Dzuzepe Kontea, jer je poziv jedne žene koja je tražila sa joj se dostavi pica, odmah shvatio kao apel za pomoć, a ne telefonsku grešku i na vreme intervenisao i sprečio ozbiljnije posledice porodičnog nasilja.

Žena iz Torina koja je pozvala broj policije i „narucila picu za sebe i sina“ postupila je tačno po savetu centra za borbu protiv nasilja u porodici, koji zrtvama sugerisu da pozovu policiju, a pred nasilnikom, glume da porucuju picu ili nesto drugo ”.

Tako je i mladi policajac na poziv“da se piza donese hitno na njenu adresu”, samo pitao da li zna koga zove i potvrdnog odgovora, aktivirao na ekranu kompjutera koji prati telefonske pozive znak upozorenja da bi telefonski poziv mogao ukazati na nasilje i da eventulna zrtva ne moze otvoreno govoriti.

Policijska patrola je stigla na adresu u roku od par minuta i kasnije saopstila da da“nasilje bilo u toku, da su zena i sin od 10 godina bili u šoku, preplaseni, a da je nasilni muz bio pijan i da je uhapšen”.

Iz kabineta premijera Kontea saopstili su da je policajac poreklom iz Kalabrije, juze italijanske pokrajine, i da je nakon sto je zavrsio obuku, raspoređen na prvo radno mesto, upravo u operativni centar u Torinu.

Nasilje u porodici cije su zrtve vecinom zene, uglavnom vrše njihovi muzevi ili partneri, i na zalost nono ije zaustavljeno ni u vreme karantina.

U prvih sest meseci ove godine u Italiji su 59 zena ubili oni koji tvrde da ih vole, ili su ih voleli.

U prosloj godini zene su cinile 33 odsto ukupnog broja zrtva ubistva, a u prvih 6 meseci ove godine cak 45 odsto od ukupnog broja zrtava nasilja

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.