U trendu

Policija Australije ekshumirala leš star 70. godina

AUSTRALIJA – Australijska policija ekshumirala je leš čoveka preminulog pre više od 70 godina u pokušaju da otkriju identitet i reše misteriju koja je privukla pažnju javnosti, saopštile su tamošnje vlasti.

Policija u gradu Adelaida pokušaće da obnovi DNK materijal iz tela čoveka poznatog kao „Somertonski čovek“, čiji je leš pronađen 1948. godine kada je pao preko morskog zida Somerton Park plaže koja se nalazi na pola sata vožnje od glavnog grada južne Australije, prenosi Rojters.

Čovek je sahranjen na lokalnom groblju sa nadgrobnim spomenikom na kome piše „Ovde leži nepoznati čovek koji je pronađen na plaži Somerton, 1. decembra 1948“.

„Postoje ljudi koje znamo i koji žive u Adelaidi koji veruju da mogu biti u srodstvu i zaslužuju konačan odgovor u vezi sa tim da li su potomci Somerton čoveka ili ne“, navodi se u obrazloženju policije.

Okolnosti čovekove smrti se i dalje istražuju, a njegov identitet bio je predmet mnogih teorija, počev od nagađanja da je mogao biti mornar, vojnik ili ruski špijun iz vremena hladnog rata.

Neki od pronađenih predmeta koji su se nalazili uz telo bila je i knjiga srednjovekovne persijske poezije, pocepani komad papira sa ispisanim rečima na farsi jeziku i kofer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.