U trendu

Policija ponovo bila upozorena, CIA javila za napad?

Katalonska policija bila je upozorena na mogućnost terorističkog napada u Barseloni još pre dva meseca, a izvor informacije je bila CIA, tvrdi katalonski list „El Peridoko“.

Lokalni list „El Peridoko“ navodi da je CIA kolegama iz regionalne policije u junu javila da je „Barselona glavna meta za džihadiste“.

„Pre dva meseca CIA je prosledila upozorenje katalonskoj policiji, a u njemu se čak dodatno upozoravalo na mogućnost napada na Rambli“, navodi list.

Izveštaj još nije potvrđen, a vredi podsetiti da se nakon više terorističkih napada u Evropi govorilo da su bezbednosne službe imale određene naznake da se napad sprema, ali da nisu adekvatno reagovali ili nisu imali mogućnosti da ih zaustave.

Niz napada u Barseloni odneo je 13 života, a ponovo je kao glavno oružje korišćeno teretno vozilo, kao i u Londonu, Stokholmu, Berlinu i Nici.

Španija je poslednji put bila na meti terorista 2004. godine, kada su ekstremisti iz Al Kaide detonirali više eksplozivnih naprava u Mardidu i ubili 192 ljudi.

Nakon toga, zbog priliva migranata sa severa Afrike i sa Bliskog istoka, ambasada SAD je predložila da se u Barseloni napravi zajednički antiteroristički štab jer je „Mediteran veliki magnet i mesto regrutaciju terorista“.

Katalonska policija je u oktobru pojačala bezbednost oko čuvene katedrale Sagrada Familije, koja je u jednoj od publikacija Islamske države označena kao „jedna od četiri glavne mete u hrišćanskom svetu“ – uz rimski Koloseum, njujorški Kip slobode i londonski Big Ben, prenosi B92.

Informacija da su „američki obaveštajci ranije upozorili policiju na napad“ pojavila se i nakon napada u novogodišnjoj noći u Istanbulu, ali su zvaničnici to kasnije demantovali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar