U trendu

Policija rasterala protest u Parizu, 16 uhapšenih

Interventna policija koristila je danas suzavac da rastera protest u Parizu koji se završio sukobom izmedju demonstranata i policije, saopšteno je u glavnom gradu Francuske gde je uhapšeno 16 osoba, javila je agencija AP.

Neimenovani portparol policije izjavio je se u Parizu okupilo izmedju 18.000 i 19.000 ljudi.

Pariski list Ekspres preneo je ranije danas da je uhapšeno devet demonstranata koji su se sukobili s policijom na protestu zbog najavljenog usvajanja spornog zakona o radu.

Neredi su izbili kad se deo demonstranata izdvojio i počeo da vredja policiju, uzvikuje antivladine parole i razbija izloge prodavnica.

Istovremeno s protestom, u Parizu je u toku sednica Vlade koja pokušava da nadje modalitete za donošenje zakona. Premijer Manuel Vals je na pauzi konsultacija osudio incidente u Parizu.

Zbog nedostatka parlamentarne većine za izglasavanje novog zakona o radu koji je poslednja velika reforma tokom petogodišnjeg mandata predsednika Fransoaa Olanda, Vlada je prošle nedelje odlučila da zakon sama proglasi, zaobilazeći Parlament.

Novim zakonom o radu predvidjene su veće slobode za poslodavce u pogledu utvrdjivanja radnog vremena i otpuštanja radnika kao tehnološkog viška. Protivnici tvrde da će ove izmene pogoršati prava zaposlenih, naročito mladih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.