U trendu

Policija suzavcem rasterala studente koji demonstriraju u Bangladešu (VIDEO)

Policija u glavnom gradu Bangladeša ispalila je danas suzavac da rastera hiljade studenata koji traže bezbednije ulice i protestuju zbog nedavnih napada na studente i novinare.

Protesti u Daki redovno se održavaju od 29. jula kada su dva studenta poginula u naletu autobusa koji je išao velikom brzinom. Demonstranti koji su blokirali puteve su u velikoj meri odsekli glavni grad od ostatka zemlje.

Očevici javljaju da je izbilo nasilje danas bliz kvarta Rampura u Daki kada su studenti Univerziteta Ist Vest blokirali ulice i tražili pravdu, i u stambenoj četvrti Bašundhara gde su se studenti iz nekoliko univerziteta sukobili s policijom koja je ispalila suzavac da ih suzbije, prenosi agencija AP.

Demonstracije su se brzo proširile i vlasti su prekinule internet servis u velikim delovima zemlje, prema zvaničnicima i lokalnim medijima, da bi zaustavili mobilizaciju preko društvenih mreža.

Policija Bangladeša saopštila je danas da je uhapsila poznatog fotografa Šahidula Alama, zbog „provokativnih izjava“ izrečenih za vreme intervjua za televiziju Al Džazira oko demonstracija koje nedelju dana potresaju zemlju, prenosi agencija Frans pres.

Dvadesetak policajaca u civilu došlo je sinoć da uhapsi  Alama, 63, u Daki, nekoliko sati posle intervjua za al Džaziru.

U subotu stotinak demonstranata povredjeno je u sukobima s policijom koja je ispaljivala gumene metke na demonstrante.

Bilo je novih izgreda juče kada je policija upotrebila suzavac na demonstrante koji su išli ka kancelarijama stranke aktuelne premijerke Šeik Hasine.

Protesti su postali ozbiljan problem za vladu premijerke Šeik Hasine pred izbore u decembru. Njena stranka krivi najveću opozicionu partiju bivše premijerke Halede Zije da koristi gnevne studente za stvaranje haosa u cilju dobijanja političkih poena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.