U trendu

Policija Zimbabvea uhapsila 67 posle antivladinih protesta

Policija u Zimbabveu saopštila je danas da su uhapsili 67 ljudi posle nasilnih antivladinih protesta u glavnom gradu Harareu, a predsednik zemlje Robert Mugabe je upozorio da se ne pokušava revolucija po ugledu na arapsko proleće.

Portparol policije Pol Nijati rekao je danas da je pronadjena neka od imovine opljačkane tokom jučerašnjih protesta. Policija je juče koristila palice, suzavac i vodene topove u okršajima sa demonstrantima, koji su izašli na ulice uprkos sudskoj zabrani okupljanja.

Predsednik Robert Mugabe upozorio je opozicione lidere da ne pokušavaju revoluciju tipa arapskog proleća, prenosi državni list Herald.

Nezadovoljstvo je na ivici ključanja zbog brzog pogoršanja privrede ove nekad prosperitetne južnoafričke zemlje koja je sada u ekonomskim teškoćama.

Policija često koristi suzavac i vodene topove i otvorenu silu da rastera antivladine demonstracije. Protesti su postali skoro svakodnevni u toj južnoafrčkoj zemlji koja se bori s lošom ekonomijom i nestašicama hrane.

Devedesetogodišnji Mugabe je vodio Zimbabve od 1980. i insistira da želi da vlada do svoje smrti, odbijajući da imenuje naslednika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.