U trendu

Policiji oklopna vozila, oÄŤekuju se nasilni protesti

PARIZ – Centar Pariza biće danas blokiran zbog najavljenih novih antivladinih demonstracija pokreta „Ĺľutih prsluka“ i naći će se pod drastiÄŤnim merama obezbeÄ‘enja, pošto će vlasti nastojati da spreÄŤe izbijanje novog nasilja, a u tu svrhu će, prvi put od 2005. i velikih nereda u predgraÄ‘ima velikih francuskih gradova, biti upotrebljena oklopna vozila.

U prestonici će biti raspoređeno dodatnih 8.000 pripadnika policije, a prefekt pariske policije izdvojio je 14 zona visokog rizika koje će biti u potpunosti raščišćene pre početka protesta.

AP navodi da će širom Francuske biti mobilisano 89.000 policajaca, za razliku od prošlog vikenda kada je na ulicama gradova bilo 65.000 pripadnika policije. U tim protestima je povređeno više od 130 ljudi, a više od 400 osoba je uhapšeno u najgorem uličnom nasilju viđenom u Francuskoj poslednjih decenija.

Pored zatvaranja Ajfelove kule za posetioce, mnoge radnje i muzeji, uključujući Luvr, takođe neće raditi iz bezbednosnih razloga.

„Moramo da zaštitimo kulturna mesta u Parizu, ali i svuda u Francuskoj“, rekao je francuski ministar kulture Frank Rieste za RTL radio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.