U trendu

Političarka iz SPD na meti kritika zbog skupocenog sata

BERLIN – Političarka nemačke Socijaldemokratske partije (SPD) Savzan Čebli (40) i državna sekretarka berlinske vlade, našla se na udaru žestokih kritika zbog nošenja sata marke „roleks“, vrednog oko 7.300 evra.

Prošlog vikenda korisnik Fejsbuka objavio je njenu sliku iz 2014. na kojoj nosi luksuzni sat, model „Datejust 36“, uz komentar: „Sve što treba da znamo o stanju socijaldemokratije u Nemačkoj 2018“.

Čebli, koja kao državni sekretar u berlinskoj vladi prima bruto mesečnu platu od 8.900 evra, posebno se zalaže za integraciju izbeglica, pa se postavlja pitanje da li zbog toga ne sme da nosi takav sat.

Na internetu je odmah počela rasprava, a na kraju je Čebli uputila poruku kritičarima.

„Ko je od vas hejtera živeo s 12 braće i sestara u dve sobe, spavao i jeo na podu, cepao drva za vikend zato što je ugalj bio preskup? Ko je mesecima čekao na drvene bojice? Meni niko ne mora da objašnjava šta je siromaštvo“, napisala je ona

Savzan Čebli je dete izbeglica iz Palestine. Godine 1948. roditelji su izbegli u Liban, gde su skoro 20 godina živeli u izbegličkom logoru. Kasnije je otac otišao u Nemačku, a zatim doveo i suprugu i decu.

Rođena je 1978. u Berlinu, gde su živeli od socijalne pomoći i donacija namirnica. Iako njen otac do smrti nije naučio nemački, Savzan je završila osnovnu školu, maturirala i završila političke nauke. Tek sa 15 godina dobila je nemački pasoš.

U diskusiji o satu uključio se i predsednik Slobodarske partije Nemačke (FDP) Kristijan Lindner, prenosi „Blic“ pisanje nemačkog „Bilda“.

„Poznato je koliko Savzan Čebli zarađuje u javnoj službi. O njenom radu možemo da sudimo u skladu sa principima demokratije. Nikoga se ne tiče šta privatno radi s zarađenim novcem. Može da nosi sto „roleksa“! Ne morate biti siromašni da biste bili protiv siromaštva“, napisao je Lindner.

Dodao je i da se ovde aludira na to da ona ne može da zastupa vrednosti za koje se bori SPD zato što nosi „roleks“, navodeći da je to apsurdno.

Kada je neko primetio da je sat bio uzrok loših rezultata SPD-a, Čebli je odgovorila: „Odmah bih ga poklonila, a sa njim i cipele i odeću i sve što imam kada bismo u tom slučaju vladali sami“.

Čebli je ranije ovog meseca bila u središtu pažnje nakon što je optužila bivšeg diplomatu Hansa-Joahima Kiderlena za seksizam, pošto je nije prepoznao na godišnjem sastanku Nemačko-indijskog društva u Berlinu, čiji je predsednik, a gde je ona trebalo da govori.

„Nisam očekivao tako mladu ženu. Povrh svega ste toliko lepi“, rekao joj je.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar