U trendu

Politička kriza u Brazilu se produbljuje novim istragama korupcije

Predsednik Brazila Mišel Temer otkazao je sve planirane aktivnosti za danas, a oba doma parlamenta su prekinula sednice, dalje produbljujući političku krizu nastalu posle objavljivanja navoda o umešanosti šefa države u korupciju.

U nekoliko gradova planiraju se protesti, a političari opozicije su preko Tvitera i lokalnih medija pozivali na ostavku ili opoziv Temera, tvrdeći da njegova vlada više nema legitimitet.

Glavni brazilski indeks Ibovespa pao je za 10 odsto sat i po posle otvaranja berzi, a trgovanje je bilo zaustavljeno na pola sata. Analitičari predvidjaju da će vrednost brazilskog reala znatno pasti u odnosu na američki dolar.

Policija je danas pretražila kuću u Rio de Žaneiru i kancelariju u Braziliji senatora Esija Nevensa, koji je bio blizu pobede na predsedničkim izborima 2014. i koji planira da se ponovo kandiduje sledeće godine.

Neves je predmet istrage nekoliko slučajeva korupcije povezanih s „Operacijom perionica“, koja obuhvata optužbe za korupciju, podmićivanje političara i pranje novca u brazilskom naftnom gigantu Petrobrasu.

Brazilski list Globo objavio je kasno sinoć da je Neves snimljen kako od izvršnog direktora kompanije JBS Heslija Batistu traži da plati 700.000 dolara za njegovu odbranu u tom slučaju.

Globo je naveo da je Batista snimio predsednika Temera koji odobrava podmićivanje bivšeg predsednika Donjeg doma parlamenta Eduarda Kunćija da bi prećutao informacije o korupciji.

Kunća je prošle godine predvodio proceduru za smenu bivše predsednice Dilme Rusef, posle čega je na vlast došao Temer, tada potpredsednik. Kunća je kasnije osudjen na 15 godina zatvora zbog korupcije.

Predsednička kancelarija je saopštila da Temer nije učestvovao niti odobrio bilo kakav pokušaj da se Kunća „odvrati od postizanja nagodbe sa pravosudnim organima“.

U saopštenju predsedničke kancelarije se potvrdjuje da se Temer sastao s Batistom u martu.

Globo je naveo da je Batista tajno snimao razgovore s Temerom i Nevesom i snimke predao pravosudnim zvaničnicima.

Ubrzo posle izveštaja lista Globo, oba doma parlamenta su prekinuli sednice.Predsednik donjeg doma rekao je da se ne može raditi u takvoj klimi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.