U trendu

Politiko: Bivši americki vojnici se bore u Ukrajini

MOSKVA – Prema pisanju portala „Politiko“, veruje se da se u Ukrajini kao dobrovoljci protiv ruske vojske bore bivÅ¡i američki vojnici, iako američka vojska nije direktno uključena u sukob.

„Politiko“ dodaje i da SAD Å¡alju Kijevu vojni materijal, humanitarnu pomoć i novac.

Prema „Politiku“, američki veteran i bivÅ¡i policajac iz Čikaga Harison DÅœozefovic predvodi borbenu grupu koja se zove „jenkiji“.

On je rekao da je ta grupa „rasporedila viÅ¡e od 190 dobrovoljaca na borbene poloÅŸaje i dodelila im druge uloge, dok je u međuvremenu isporučila blizu 15.000 opreme za prvu pomoć“.

DÅœozefovic tvrdi da je ta grupa pomogla da se preseli viÅ¡e od 80 porodica i da pomaÅŸe u isporuci hrane i medicinske pomoći na istočnom frontu.

On navodi da ima nekoliko hiljada Amerikanaca i ostalih dobrovoljaca u Ukrajini.

„Politiko“ je takođe naveo da ukrajinska ambasada u VaÅ¡ingtonu „odgovarala na upite hiljade Amerikanaca koji ÅŸele da pomognu u borbi, kao i da Ukrajina koristi internet da regrutuje dobrovoljce za strane snage u Međunarodnoj legiji odbrane Ukrajine“.

Ruski istraÅŸni komitet je 27. aprila naveo da se na ukrajinskoj strani nalazi najmanje 16 oruÅŸanih grupa koje čine strani plaćenici iz 50 zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)