U trendu

„Politiko“: Vašington bio upozoren na mešanje Rusije

U periodu između 2014. i 2016. godine, administracija bivšeg američkog predsednika Baraka Obame u više navrata je dobijala upozorenja odgovornih za nacionalnu bezbednost o tome da Kremlj intenzivira obaveštajnu delatnost i gradi mreže za dezinformisanje koje bi mogle biti upotrebljene za razaranje politickog sistema u SAD, tvrdi nekolicina bivših i sadašnjih zvaničnika SAD.

Kako prenosi portal „Politiko“, još 2014. godine, američka administracija primila je izveštaj prema kojem je jedan izvor iz Rusije koji je raspolagao „dobrim kontaktima“ rekao da Kremlj pravi ogranak za dezinformisanje koji bi mogao biti korišćen za mešanje u poslove zemalja zapadne demokratije.

Prema navodima zvaničnika upoznatog sa sadržajem izveštaja, ruski izvor je američkim zvaničnicima u Moskvi rekao sledeće:

„Nemate pojma koliko su te mreže razgranate u Evropi… i u SAD. Rusija se svuda probila u medijske kuće, lobističke firme, političke partije, vlade i vojne snage“.

Izveštaj je u proleće 2014. prosleđen američkom Savetu za nacionalnu bezbednost, obaveštajnim agencijama i Stejt dipartmentu preko sistema za bezbedno slanje elektronskih poruka i telegrama, i to kao deo šire procene namera Rusije u Ukrajini, rekao je taj zvaničnik.

Prema istom izvoru, u izveštaju nije bilo izričitog upozorenja na eventualnu pretnju po izbore u SAD, ali neke američke diplomate i zvaničnici zaduženi za nacionalnu bezbednost stacionirani u Moskvi smatrali su da je administracija u Vašingtonu prebrzo odbacila mogućnost da bi „upadi“ Kremlja mogli da dopru do SAD.

Čak i ukoliko su Rusija i njen predsednik Vladimir Putin gajili takve ambicije, Obamina adminstracija sumnjala je u njihov kapacitet da ih ostvare, rekao je taj izvor.

Bivši portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Ned Prajs odbacio je navode da se administracija u Vašingtonu oglušila o upozorenja o mešanju Rusije u američki politicki sistem ili o ruskoj sajberšpijunaži uopšte, navodi portal.

„Obamina administracija bila je ništa drugo do proaktivna u odgovoru na sve oblike agresije Rusije, naročito kada je Moskva postala drskija u vreme i nakon preduzimanja svojih vojnih poteza protiv Ukrajine, koji su počeli 2014. godine“, rekao je Prajs, navodeći sankcije protiv Rusije i pojačanu američku podršku NATO-u kao dokaz ozbiljnosti bivše administracije po ovom pitanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar