U trendu

Poljaci bi da impresioniraju Trampa, novih 100.000 vojnika

Poljska planira da doda još 100.000 vojnika svojim oružanim snagama i naruči dve eksadrile višenamenskog borbenog aviona F-35 Lajtning II, od kojih svaki košta oko 100 miliona američkih dolara, prenosi danas Rojters, uz opasku da će predsednik SAD Donald Tramp biti impresioniran poljskom inicijativom.

Novi plan Poljske za cilj ima da duplira troškove odbrane i doda 100.000 vojnika svojim oružanim snagama, upravo ono što je potrebno NATO zbog opaski Trampa da evropske članice NATO ne troše dovoljno novca na odbranu, navodi Rojters.

Sa druge strane, deo plana je i mogućnost da se Poljska odupre mogućjoj ruskoj invaziji, bez toga da se oslanja na SAD i druge NATO vojnike stacionirane u Poljskoj.

Jedna od loših strana novog poljskog plana je što rizikuje da se udalji od trenutnih saveznika, dozvoljava Rusiji da iskoristi nove slabosti, a može se ispostaviti i kao finansijska katastrofa za Poljsku, navode NATO diplomate, bezbednosni analitičari, kao i neki pripadnici poljske vlade i vojske.

Uprkos tome, na predstavljanju novog plana u maju, ministar odbrane Antoni Macirevič je rekao da će Poljska za 12 godina biti sposobna da se samostalno brani uz pomoć svojih oružanih snaga.

Pored mnogih stavki u planu, ponajviše se ističe ambiciozna nabavka dve eskadrile američkih aviona Lokid Martin F-35. Ti borbeni avioni pripadaju petoj generaciji, što znači da koriste najnapredniju tehnologiju dostupnu u tom polju, ali zbog toga koštaju oko 100 miliona dolara po komadu.

S obzirom na to da eskadrila broji od 12 do 24 aviona, Poljsku očekuje ogromna investicija.

Kritičari poljske vlade, zbog toga, kažu da ambicioznom planu nedostaje jasan okvir i pravilno finansiranje.

Uprkos tome, ocena je Rojtersa da će Tramp biti impresioniran poljskom inicijativom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.