U trendu

Poljska dobila novu vladu konzervativne evroskeptične desnice

Predsednik Poljske Andžej Duda imenovao je danas novu vladu konzervativne evroskeptične ujedinjene desnice na čelu sa potpredsednicom stranke Pravo i Pravda i stranačkim liderom na parlamentarnim izborima 25. oktobra Beatom Šidlo (52).

Nakon odavanja pošte žrtvama serije terorističkih napada u Parizu minutom ćutnje, poljski predsednik imenovao je novu vladu od 21 člana.

Vlada u čijem izboru je presudnu reč imao lider Prava i Pravde i bivši premijer Jaroslav Kačinjski, kombinacija je i stručnjaka u ekonomskim resorima koji uživaju ugled i u redovima opozicije i starih ideoloških saboraca Kačinjskog koji izazivaju velike kontroverze, kao što je novi ministar odbrane Antoni Maćerevič, koji je glavni propagator teorije zavere da je ruski predsednik Vladimir Putin naredio obaranje u Smolensku 2010. godine aviona predsednika Leha Kačinjskog.  

Neki od ministara stigli su da izazovu negativne reakcije u Evropi još pre današnjeg imenovanja, kada su povezali terorističke napada u Parizu sa izbeglicama iz Sirije, pre svih ministar za evropska pitanja Konrad Šimanjski izjavom da je posle atentata u Parizu politički nemoguće da Poljska prihvati preraspodelu izbeglica po kvotama na koje je Varšavu obavezala prethodna vlada.

I novi šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski, koji je doduše izjavio da Poljska mora da prima zahteve za azil ali da ne mora da ih odobri i da će i najmanja senka na biografiji izbeglica biti dovoljna da u Poljskoj azil ne dobiju, a zatražio da se sirijskim izbeglicama, muškarcima, ne odobrava azil, već da se formiraju sirijske legije i da ih Evropa pošalje u Siriju da ratuju za svoju otadžbinu.

Predsednik Duda naglasio je nakon imenovanja vlade Beate Šidlo da u delo treba da pretoči reči pokojnog predsednika Poljske Leha Kačinjskog: „Želimo da Poljska bude jaka država koja pomaže slabima, a ne mora da se plaši jakih“.

„Te reči sadrže sve na šta smo se obavezivali u kampanji“, rekao je Duda, koji je u efektnoj predizbornoj kampanji koju je vodila tada upravo nova premijerka, u maju na izborima za šefa države spektakularno porazio iz pozicije potpunog autsajdera  popularnog predsednika Bronjislava Komorovskog.

„Današnji dan smo počeli polaganjem cveća na spomen ploču pokojnog predsednika Leha Kačinjskog. Te reči Kačinjskog bile su, jesu i biće vodilja naše vlade“, kazala je Beata Šidlo.

Diplomirani etnograf iz Ošvjenćima, u politici kao poslanik od 2005. godine, Beata Šidlo ima 14 dana da predstavi poslanicima program svoje vlade i zatraži poverenje parlamenta, što će glatko dobiti, pošto konzervativna evroskeptična desnica ima u oba doma apsolutnu većinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.