U trendu

Poljska i Madjarska pozvale francuskog predsednika da ih poštuje

Poljska i Madjarska pozvale su danas na samitu lidera Evropske unije (EU) u Briselu francuskog predsednika Emanuela Makrona da im ukaže poštovanje posle njegovog intervjua za više evropskih listova u kojem je kritikovao zemlje centralne i istočne Evrope.

Makron je u juče objavljenom intervjuu izjavio da neki na istoku shvataju Evropu kao samouslugu iz koje samo uzimaju pare.

Premijerka Poljske Beata Šidlo ocenila je da treba odbaciti „klišee i stereotipove, koji mogu da budu uvredljivi“, već treba uopšteno da bude više poverenja i da se „pažljivije biraju reči“.

Beata Šidlo je dodala da ne želi komunikaciju bez poverenja.

Madjarski premijer Viktor Orban je sa svoje strane rekao da je „prijateljstvo s Makronom počelo na muški način“ i dodao da odnosi izmedju Madjarske i Francuske treba da se zasniva na medjusobnom poštovanju.

Francuski predsednik je u tom intervjuu datom uoči samita EU upozorio postkomunističke članice da EU nije samousluga iz koje se bez odgovornosti i solidarnosti uzimaju pare, već zajedništvo sudbina i vrednosti.

„Kada slušam danas neke od političkih lidera iz Istočne Evrope, vidim da oni izdaju Evropu. Odustaju od principa i okreću ledja Evropi. To je cinični pristup EU – ona im služi da podeli novac bez poštovanja njenih vrednosti“, rekao je Makron u intervjuu za osam vodećih evropskih dnevnih listova. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.