U trendu

Poljska istraga tvrdi da je Kačinjski pre osam godina poginuo u eksploziji aviona

Specijalna komisija Ministarstva odbrane Poljske, za obnovljenu istragu avionske nesreće u kojoj je u Smolensku na zapadu Rusije pre osam godina poginuo predsednik Poljske Leh Kačinjski i članovi visoke državne delegacije, predstavila je danas tehnički izveštaj po kojem se avion nije srušio zbog greške pilota – kako se verovalo do sada, već da se raspao u vazduhu zbog eksplozije tokom sletanja.

Tehnički izveštaj na osnovu novih veštačenja i simulacija, bez fizičkog pregleda olupine avione jer je ona još u Rusiji, poništio je zaključke zvanične ruske i ranije poljske istrage te avionske nesreće da se avion sa 96 putnika i članova posade srušio zbog greške pilota koji su pokušali da po gustoj magli slete na vojni aerodrom u Smolensku, slabo opremljen za sletanje civilnih aviona poput predsedničkog TU-154.

Posada je bila pod pritiskom da predsednik Kačinjski ne zakasni na važnu komemoraciju u Katinskoj šumi.

„Izveštaj se koncentriše samo na tehnički aspekte nesreće. Bavi se samo činjenicama. Ne sadrži aluzije, ne ukazuje na krivce, bavi se samo tehničkom stranom. Bez pristupa olupini, mestu nesreće i ‘crnim kutijama’, komisija je proučila desetine hiljada snimaka i fotografija i simulacija. Raspolažemo takodje dokazima u vidu aviona-blizanca TU-154“, kazao je danas novinarima u Varšavi šef komisije i bivši ministar odbrane Antoni Maćerevič.

Novi tehnički izveštaj koji još nije konačan, tvrdi da do nesreće nije došlo greškom pilota pri kontrolisanom sletanju – što je zaključak zvanične ruske i dosadašnje državne poljske istrage, već da se avion raspao još u vazduhu zbog najmanje dve eksplozije što, kako tvrdi izveštaj, dokazuje i položaj tela žrtava na mestu nesreće, da su morala da ispadnu iz aviona.

„Izveštaj državne komisije Milera iz 2011. godine nastao je na osnovu političkih pritisaka i lažnih dokaza. Naša komisija ne sumnja da je došlo do eksplozije, vodi se rasprava o prirodi tih eksplozija“, kazao je danas Maćerevič tokom predstavljanja tehničkog izveštaja novinarima.

Ni ruska ni poljska zvanična istraga, završena 2011. godine, nije na olupini aviona ni telima otkrila nikakve ostatke eksplozivnih materija i obe zvanične istrage isključile su eksploziju u teorističkim napadu ili atentatu.

Maćerevič koji o eksplozijama koje su uništile avion govori još od 2012. godine, danas je naglasio da njegova komisija u ovom izveštaju ne pominje tezu koju je javno pominjao donedavno brat blizanac predsednika Kačinjskog, lider vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda, Jaroslav Kačinjski, da je avion oboren u ruskom atentatu na predsednika Kačinjskog po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Ja ne pričam o atentatu i niko iz komisije ne priča o atentatu. U filmskom prikazu izveštaja takodje nema reči o tome. Takve zaključke mogu da izvode samo organi nadležni za krivično gonjenje“, kazao je danas Maćerevič.

Ruske kontrolore leta u Smolensku koji su se, po ranijoj zvaničnoj poljskoj i ruskoj istrazi, plašili diplomatskog skandala, te nisu, iako su hteli, izričito zabranili da avion s Kačinjskim sleti po nemogućim vremenskim uslovima, sada tehnički izveštaj komisije Maćereviča optužuje da su čak namerno poljske pilote lažno navodili na sletanje.

Bivši poljski ministar naglasio je da, pošto je izveštaj prethodne poljske državne istrage ovim novim tehničkim izveštajem poništen, ne postoji trenutno ni zvanični stav Poljske kako i zašto je došlo da pogibije predsednika, visoke državne delegacije i posade predsedničkog „tupoljeva“, sve dok ne bude objavljen završni izveštaj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.